Шумозаглушителни съоръжения ще се изградят до квартал Църква

Шумозаглушителни съоръжения ще се изградят до квартал Църква

Шумозащитни съоръжения ще бъдат изградени на две отсечки от автомагистрала „Струма“, близо до пернишкия квартал „Църква“, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“.

В момента е обявена обществена поръчка за избор на изпълнител за строителството на съоръженията. Те ще бъдат поставени по протежението на две отсечки с дължини – 370 метра и 1859 м. Шумозащитните прегради са високи между два и четири метра. 

Прогнозната стойност на обществената поръчка е 1 855 700 лв. без ДДС. Кандидатите могат да подават оферти до 30 октомври.

С изграждането на шумозащитните съоръжения се очаква да бъде подобрена средата за живот и да се ограничи въздействието на шума за жителите на квартал „Църква“, допълват от АПИ.

Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи е 180 календарни дни.

Припомняме, че проблемът с шумовото замърсяване бе повдигнат още с началото на изграждане на магистралния път и тогава църковчани пуличха обещания за изграждане на въпросните съоръжения. Което така и не се случи. през 2021 г. жители на квартал „Църква“ излязоха на протест на автомагистрала „Струма“ преди село Студена. Тогава те уточниха, че домовете им са в непосредствена близост до аутобана и години наред са потърпевши от замърсяването и автомобилния шум. Протестиращите коментираха, че са пускали множество жалби до различни институции, но без резултат.