Държава и бизнеса се разбраха за справедливия преход

Държава и бизнеса се разбраха за справедливия преход

„Основната критика на работодателските организации бе, че комуникацията можеше да бъде по-добра. При днешната среща успяхме да обсъдим доста идеи и да се концентрираме върху това, което предстои. Има пълно съгласие, че трябва да се изготви енергийна стратегия на България в предстоящите месеци. Това, което колегите предложиха, е да се допълни и с една индустриална стратегия, защото най-големите предприятия са и най-големите потребители на енергия – „Лукойл“, „Солвей“…Тоест когато правим стратегия, трябва да имаме предвид какво се случва с развитието на големите енергоемки производства.“

Това заяви премиерът Николай Денков, след като проведе среща с основните работодателски организации у нас – АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ. Темата на дискусията – основните мерки, предвидени в териториалните планове за справедлив преход на въглищните региони, както и възможността за участие на големи предприятия в „промяната на икономическия облик“ на Старозагорска област.

Припомняме, че вчера бе постигнато споразумение между държавата и някои от протестиращите миньори и енергетици, но все пак част от блокадите на основни пътни артерии остават в сила. Днес пък предстои парламентът да гласува постигнатото вчера споразумение в рамките на извънредно заседание.

Втората поставена тема, посочи министър-председателят, е с липсата на работна ръка – от една страна има недостиг, от друга има работници във въглищните региони, които се притесняват за своето бъдеще. Затова основна тема на диалога с бизнеса е предоставяне на сигурност на тези хора.

От ключова важност е изразената воля от страна на държавата да започне процес по набиране на инвестиции във въглищните региони, които да подсигурят работа на хората там, което ще привлече много български и международни инвеститори, посочи на свой ред Васил Велев, председател на АИКБ.