Протестиращите поставиха 6 искания на преговорите с властта

Протестиращите поставиха 6 искания на преговорите с властта

В  11ч започна срещата на народни представители от парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС с представители на протестиращите миньори. Тя се провежда в сградата на Народното събрание, като към този час в сградата не се допускат журналисти и екипите на медиите изчакват изявления пред сградата на бившия Партиен дом.

Бойко Борисов, Кирил Петков и Делян Пеевски водят лично разговорите с протестиращите.

Заедно с премиера Николай Денков, министъра на енергетиката, министъра на регионалното развитие и благоустройството и министъра на икономиката и индустрията в разговорите ще се включат народните представители Бойко Борисов, Томислав Дончев, Десислава Атанасова, Делян Добрев и Теменужка Петкова от ГЕРБ; Кирил Петков, Атанас Атанасов, Владислав Панев, Васил Стефанов, Радослав Рибарски, Венко Сабрутев, Стою Стоев и Ивайло Мирчев от ПП-ДБ; Делян Пеевски, Хамид Хамид и Рамадан Аталай от ДПС.

 В разговорите участват също министрите на енергетиката, на регионалното развитие и благоустройството и на икономиката и индустрията. Представители на синдикатите и протестиращите също вече са в сградата.

Няма какво да си кажем с политиците по този начин, заявиха представители на протестиращите енергетици и миньори, които дойдоха за срещата с премиера Денков и представители на управляващите партии в парламента.

Те са недоволни от факта, че разговорът е закрит за медиите, освен това част от протестиращите не са били допуснати до сградата на парламента. „Точно затова до сега отказвахме срещите – нека България да гледа на живо какво се случва. Ние сме излъчени от колегите ни, но сега пуснаха само част от нас, които предварително са заявени в списъци, другите ни върнаха“, недоволстват енергетиците.

Малко преди да влезе на срещата, президентът на КТ“ Подкрепа“ Димитър Манолов сподели, че не е оптимист за тази среща. „Думичката е недоверие, което тече от 2017 г. и в него няма никой невинен“, заяви Димитър Манолов, пред журналисти. Той подчерта, че на срещата ще влязат с шестте си искания, формулирани от хората, които са на магистралите.

На въпроса проблем ли е за тях, че няма представители на всички парламентарни групи, а само на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС, Димитър Манолов отговори, че не е проблем,  просто би им се искало от тях да вземат единна българска позиция по този проблем. „Ако тези хора имат акъл в главата си ще постъпят така както повелява българският национален интерес“, каза още той и добави, че той е да имаме ток, което било най-важното. Манолов напомни исканията, които ще бъдат поставени на тази среща. Те са:

 1. Осигуряване на механизъм за капацитет на въглищните централи, като критична инфраструктура на енергийната система за страната.

2. Незабавно изпълнение на решенията на Народното събрание от 31.01.2020 и 12.01.2023 г.

3. Започване веднага на изработване на енергийна стратегия на РБ до 2050 г. със задължително участие на социалните партньори.

4. Отлагане на либерализацията на енергийния пазар за битови потребители от януари 2026 г., до достигане на средноевропейски нива на домакинствата в положение на енергийна бедност.

5. Прозрачност на процедурите по инвестиционните намерения и включване в ТП на централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти.

6. Категорично отпадане от ТП на предприятие за конверсия на въглищните региони.

„Не толкова работните места. Най-важната тема е България да има ток, дотогава тогава, когато стане възможно тока, който произвеждат тецовете да бъде заместен с нещо друго“, обясни още той. Той заяви, че винаги е икономически изгоден добива на въглища. „Тогава, когато трябва да имаш нещо, което можеш да го нямаш е без значение колко ще платиш, важно е да го имаш“, категоричен бе Манолов.

На срещата не се допускат журналисти, дори и част от протестиращите. Има списък под който с пускат подбрани представители на срещата. Според Димитър Манолов не трябва да е така, срещата трябва да е открита и всичко да бъде ясно и прозрачно.