Още подробности за мнимата пернишка инкасаторка, обирала възрастни хора в столицата
hand adjusting the temperature of heating radiator

Още подробности за мнимата пернишка инкасаторка, обирала възрастни хора в столицата

Мнимата 39-годишна перничанка, която се представяла за служителка на „Топлофикация“, обирала възрастни хора под предлог, че отчита топломери и водомери. Преди дни тя беше задържана от служители на Шесто РУ на МВР в София.

Схемата, по която работила измамницата, разкри комисар Румен Костадинов, началник на Шесто РУ. „Тази дама прихваща отвънка на улицата възрастни хора, предимно жени, около 80-годишни. Пред тях тя казва, че е служителка на „Топлофикация“ или на ВиК и предстои да отчита водомери и топломери. Докато ги заблуждава, успява да открадне парични суми и вещи, ценни и напуска“, информира комисар Костадинов.

„Най-податливи и уязвими са децата и възрастните хора“, добави той. И посъветва децата и внуците на възрастните хора редовно да им припомнят за възможни измами. „Трябва да знаят, че ако някой отива и се представя за инкасатор, не е лошо да звъннат на децата си, за да им кажат“, посочиха от полицията.

Разследването срещу измамницата е започнало на 24 септември, когато възрастна жена потърсила помощ в полицията, след като установила, че от дома й е извършена кражба на парична сума. Тя разказала, че непозната жена се представила за служител на „Топлофикация“ и под предлог, че трябва да отчете данни от монтираните устройства, влязла в жилището. Едва когато си тръгнала, стопанката на дома установила липсата на 800 лева.

39-годишната жена е от Перник. При претърсванията в обитавана от нея хотелска стая във Витоша са намерени множество вещи, обект на престъпления, в това число – часовници, златни накити, банкови карти.

Вече стана ясно, че Софийската районна прокуратура е обвинила 39-годишната жена от Перник за извършена кражба, докато е била обявена за общодържавно издирване по друго досъдебно производство, по което има повдигнато обвинение, съобщиха от прокуратурата.

Според разследващите на 22 август около 15:30 ч. от апартамент в кв. „Борово“ в София обвиняемата е откраднала хиляда лева от 89-годишна жена. Тя е извършила престъплението, докато е била издирвана, тъй като е нарушила мярка „домашен арест“, постановена от Софийския градски съд по друго разследване. То е свързано с три сигнала за кражба на чужди движими вещи на обща стойност 1442,99 лева от владението на различни хора. Прокуратурата е поискала постоянния ѝ арест, но през декември 2022 г. съдът е постановил мярка „домашен арест“. През юни т.г. обаче в прокуратурата е постъпила информация, че мярката е нарушена, а наблюдаващият прокурор незабавно е постановил задържане за срок до 72 часа. На 2 октомври жената е открита от МВР и е задържана за 72 часа.

Предстои да бъде внесено искане в съда за разглеждане на дело за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемата.