Официално у нас: 2856 гей двойки се заявиха като семейства

Официално у нас: 2856 гей двойки се заявиха като семейства

В страната ни има поне 5712 граждани, които живеят на семейни начала с партньора си от същия пол. Това става ясно от получените от фондация ГЛАС данни от Националния статистически институт.

Националното преброяване на населението и жилищния фонд се проведе преди две години и в него имаше възможност за посочване на съвместно съжителство без брак на един и същи адрес, независимо от пола на партньорите. Тогава фондация ГЛАС проведе национална кампания, която да популяризира тази възможност и да окуражи гей двойките в България да заявят себе си като семейство. Огласените сега данни показват, че 2856 еднополови двойки смело заявяват съществуването си и искат да имат същите права като останалите граждани.

От фондация ГЛАС изказаха благодарността си към всички 5712 гей хора, които откликнаха на призива да се включат в преброявано и призоваха политиците да последват смелостта им и да постъпят отговорно към всички граждани, като създадат условия еднополовите семейства да имат своята правна уредба.

Симеон Василев, председател на фондация ГЛАС: „Вярваме, че еднополовите семейства в България са много повече, но дефицитите на преброяването и обществената стигма не могат по покажат реалната картина. Но дори и това, че в България има хиляди двойки, които живеят като семейства без достъп до същите права, а и задължения като останалите български граждани, трябва да е достатъчно основание държавата и политиците да регулират този въпрос.“

Данните от националното преброяване, което се провежда от НСИ на всеки десет години, би трябвало да бъдат основа на законодателни и управленски решения в дългосрочен план.

На 5 септември 2023 г. излезе съдбоносно решение на Европейския съд по правата на човека по делото Коилова и Бабулкова срещу България (Koilova and Babulkova v. Bulgaria, жалба № 40209/20) и задължи България да създаде правна рамка, която да признае еднополовите връзки. Повече за делото можете да научите на предстоящата кръгла маса за правата на ЛГБТИ семействата в България, която ще се проведе на 4 октомври, от 10 до 14 ч., в Дом на Европа.