Най-висок в Европа: Туристическият данък в Амстердам става 12,5% през 2024 година

Най-висок в Европа: Туристическият данък в Амстердам става 12,5% през 2024 година

 Амстердам ще стане градът с най-висок туристически данък в Европа, след новото повишение през следващата година. Това обяви главният финансов служител на местната администрация Хестер ван Бюрен за Dutch News.

Градът смята да увеличи данъка върху нощувките до 12,5% от цената на хотелската стая, а пътниците на круизни кораби ще плащат 11 евро на човек, вместо досегашните 8 евро.

„Тези промени означават, че туристите вече ще плащат средно 22 евро на нощувка данък, вместо 15 евро за стая, струваща 175 евро“, обясни Ван Бурен.

По думите ѝ това е четвъртият по големина туристически данък в света.

Местната администрация смяташе увеличението на ставката да е по-малко, но избра по-високо повишение след натиска на общинския съвет.

За 2024 година градът очаква да събере 65 млн. евро от туристически данъци.

По думите на Ван Бурен целта е да се покрият услугите на местните жители, а не да се обезкуражават хората да посещават града.

Ван Бурен заяви, че е разговаряла с представителите на други градове, които се стремят да се справят с наплива на туристите, като Венеция и Барселона. Един от най-посещаваните италиански градове въвежда дневна такса за туристите

„Трябва да се справим и с еднодневни екскурзии. Разбира се, не можете да поставим ограничения, така че никой да не влиза в града, но ще разгледаме начини да накараме еднодневните посетители да плащат градски данък“, отбеляза тя.

Амстердам очаква посетителите му тази година да достигнат над 20 милиона, много от които посещават града само за ден.

Нидерландската столица се опитва да се справи с нарастващия брой гости, особено бюджетните туристи, които често създават проблеми и обикалят около квартала на червените фенери.

Градът в момента прилага широк пакет от мерки за борба с проблемните туристи и се ангажира да ограничи броя на местните и чуждестранни посетители до 20 милиона.