Истинска едновремешна сватба направиха в радомирското село Дрен

Истинска едновремешна сватба направиха в радомирското село Дрен

Истинска едновремешна сватба празнуваха в село Дрен.В отбелязването на радостното събитие в живота на Симона Манолова и нейният жених се включва почти цялото село, така както се е правело едно време. Във фейсбук Симона разказва как до последно са се чудели дали сватбата да е класическа, в града в който живеят, в ресторант, с костюм и рокля и т.н., но взели най-правилното решение да се оженят на село.

Симона споделя, че през цялото време е усещала, че това не е празник само за тях,а за голяма част от хората в село. Два дни преди сватбата жените събирали боклуците около казаните, чистили бордюрите, оправяли градинки…. Кметският наместник на Дрен Величка Бакалова украсила ритуалната зала и сложила голям котленски килим, който носят по изложения и фестивали. От църковното настоятелство пък се заели да пребоядисат църквата и да освежат дъските. С една дума, всички се вълнували за щастливото събитие повече от младоженците.

Фолклорната група от местното читалище са пресъздали Нейковска седянка и изпели две любими на младоженците песни. Дори купили подарък.

Симона завършва прекрасния си разказ така:

„Хора, вдигайте сватби по селата, ще видите колко по-различно е и как всички около вас, дори и непознатите, ви се радват като че сте техни деца.

Последно в нашето село е имало венчавка през 1996 година. Така ни казаха в самия сватбен ден. Силно се надявам „да си повлечем краката“, както се казва, и след нас да има още и още сватби в село“.

Сватбата на Симона и нейният избраник е била в църквата, в която нейният пра-пра дядо е бил клисар.

„Дано гледа отгоре и се гордее с нас…“, завършва посланието си младата невеста.