Миньорите и енергетиците от Перник протестираха днес мирно, в защита на работните си места

Миньорите и енергетиците от Перник протестираха днес мирно, в защита на работните си места

Пернишките миньори и енергетици около 12 часа днес се събраха на външноградската магистрала, под Автогарата, на мирен протест. Те се солидаризират с колегите си от Стара Загора и цялата страна, които протестират в момента на автомагистрала „Тракия“. Протестиращите бяха твърдо решени, ако управляващите не вземат решения, с които да защитят въглищните централи и родната ни енергетика, от понеделник излизат на палатки и лягат на пътя като колегите си. „Няма да допуснем да бъдем измамени за пореден път“, бяха категорични протестиращите.

Сред тях бяха изпълнителният директор на „Топлофикация Перник“ инж. Чавдар Стойнев, представители на Мининдъстри Перник, синдикалистите от двете дружества. Протестиращите носеха плакати, на които пишеше: „Не убивайте енергетиката на България“, „Долу зелената мафия“, „Искаме работа, не подаяния“.

Според синдикатите, протестиращите от двете дружества остават в стачна готовност. Те са в непрекъсната връзка с колегите си от страната.

На въпроса- не ги ли удовлетворяват обещанията на премиера акад. Денков, синдикалистите заявиха, че те са несъстоятелни. Териториалните планове за справедлив енергиен преход бяха приети в петък от правителството. Според тях, до 2030 г наличните базови мощности в България, използващи лигнитни въглища, се очаква да възлизат на 1.6 GW. ВЕИ мощностите ще бъдат доразвити като инсталираните мощности ще достигнат 7.5 GW включително офшорна вятърна енергия и системи за съхранение на енергия с капацитет от 1.6 GW. До 2035 г ще бъде поддържан капацитет от 1 GW мощности, използващи лигнитни въглища, за обезпечаване на критичните нужди за осигуряване на националния електроенергиен баланс при различни климатични и гополитически сценарии. Междувременно се очаква капацитетът на ВЕИ да надхвърли 10 GW към посочената година с включени офшорни вятърни електроцентрали с капацитет от 1.5 GW, както и системи за съхранение. Не се очаква въглищните мощности да имат значима роля в енергийния микс на България след 2035 г. Това означава, че до 2030 г се очертава мощностите на въглищните централи да бъдат намалени до 80%.

Едва ли тази „перспектива“ е обнадеждаваща за заетите в енергийния сектор в страната.