4-месечно бебе от Перник се e разболяло от салмонелоза, алармира РЗИ

4-месечно бебе от Перник се e разболяло от салмонелоза, алармира РЗИ

Почти двойно са се увеличил болните от остри респираторни заболявания и грип в пернишка област през изминалата седмица. Регистрираните болни през този период са 17, при 9 за предходната. Заболеваемостта в региона през този период е била  24,31%оо, при средна за страната 26,07 %оо към 25.09.2023 г. Това информираха от Регионалната здравна инспекция.

Добрата новина е, че няма увеличение при заразените с коронавирус. Констатираните болни през седмицата са 9, както през предходната. Заболелите са от община Перник и община Радомир във възрастовите групи: 0-4 г.-2; 30-34 г.-2; 40-44 г.-1; 45-49 г.-1; 55-59 г.- 2 и над 60 г-1. Активни към 24.09.2023 г. са 9 заразени с ковид. От тях  8 са изолирани в домашни условия и 1е хоспитализирано в МБАЛ “Рахила Ангелова“.

Незначително е увеличението на болните от заразни болести. Регистрираните през този период заболели са 10, при 9 за предходната седмица.

От началото на годината до сега за втори път е регистриран болен от салмонелоза , при нито един повече от два месеца. Става въпрос за дете на 4 месеца от Перник, което се лекува в домашни условия.

От РЗИ уверяват, че за всички случаи са направени са епидемиологични проучвания и са взети съответните противоепидемични мерки.

През отминалата седмица инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 61 проверки. От тях 21 са свързани със забраната за тютюнопушене.

През седмицата здравната инспекция продължи да извършва ежедневен мониторинг на питейните води в областта. Взети са 57 проби т различни населени места, за да се установи дали подаваната им вода за питейно-битови цели отговаря на изискванията на Наредба №9 на Министерството на здравеопазването.