Енергетиците и миньорите от Перник остават в протестна готовност

Енергетиците и миньорите от Перник остават в протестна готовност

Рано тази сутрин десетки енергетици и миньори затвориха за кратко движението по пътен възел „Даскалово“ на изхода в посока Перник. Те се обявиха за отлагане на точката за Териториалните планове за справедлив преход, която трябва да се гледа по време на днешното извънредно заседание на Министерския съвет.

Недоволните потвърдиха, че ще продължат активните си протестни действия, докато не срещнат чуваемост от страна на правителството. Работещите в „Мин индъстри“ и „Топлофикаци Перник“ изразиха опасенията си, че със затварянето на въглищните централи ще бъде увеличена безработицата в региона.

„Протестираме за работата и хляба на семействата си. Териториалните планове не са справедливи за нас. Как може в Германия и Белгия да се отопляват на въглища, а при нас това да не е възможно“, коментира Валентин Бонев от „Топлофикаци Перник“.

Заетите в сектора заявиха още, че повечето от тях са над 50 години. Голям е броят и на хората в предпенсионна възраст, притесняващи се да не загубят работните си места. Те считат, че преквалификацията им в друга сфера на пазара на труда ще е трудна и почти невъзможна.

Блокадата на движението продължи около 15 минути, след което протестиращитесе отправиха към пътен възел „Мало Бучино“. От там те казаха, че ще се върнат обратно към Перник./БТА