Хакери откраднаха 200 милиона долара от крипто платформа

Хакери откраднаха 200 милиона долара от крипто платформа

Хакери са откраднали криптовалути на стойност около 200 милиона долара от крипто платформата Mixin в събота, съобщават от компанията чрез публикация в социалната медия X. Според експерти това е най-голямата кражба на криптоактиви от началото на годината, предава Reuters, цитирана от БТА.

Mixin, която според профила й в Linkedin е базирана в Хонконг, съобщи, че базата данни на доставчика на облачни услуги за нейната мрежа е била „атакувана от хакери, което е довело до загуба на някои активи“, както и че „средствата се равняват на приблизително 200 милиона щатски долара“.

Компанията се самоопределя като мрежа за прехвърляне на цифрови активи. Тя има 1 милион потребители, се посочва на официалната й страница.

Mixin не позволява на потребителите да теглят средствата си от платформата, но трансферите в рамките й не са били засегнати, а услугите ще бъдат възобновени след отстраняване на „уязвимите места“.

Компанията ще обяви по-късно как ще се действа относно загубените активи, се посочва в нейно съобщение.

Според данни на компанията за блокчейн анализи Elliptic това е десетата най-голяма крипто кражба на всички времена по обем на откраднатите криптоактиви, както и най-голямата от началото на 2023 г.

Миналата година хакери са откраднали крипто активи на стойност 3,8 милиарда долара, според аналитичната фирма Chainalysis.