Инж. Чавдар Стойнев: Ако затворят ТЕЦ “Република“, всички ще мръзнем зимата, затова трябва да спасим централата

Инж. Чавдар Стойнев: Ако затворят ТЕЦ “Република“, всички ще мръзнем зимата, затова трябва да спасим централата

Работещите в „Топлофикация Перник“, които бяха на смяна, излязоха днес пред административната сграда на дружеството, за да изразят недоволството си от надвисналата опасност от затваряне на пернишката централа. Представителите на синдикатите – Юлиян Георгиев и Емил Младенов, настояваха от Министерството на енергетиката да дойдат в „Топлофикация Перник“, за да видят какво се прави за намаляването на емисиите в атмосферата. Началникът на цеха, в който са монтирани първите три когенератора- инж. Трохаров, поясни, че на площадката на ТЕЦ “Република“ са доставени още 2 когенератора. „Както виждате, ние не стоим със скръстени ръце, а работим упорито в посока намаляване на вредните емисии, но е нужно време. Просто някой трябва да прояви интерес, а не да отписва централата с лека ръка, при положение, че се влагат милиони, за да се изпълнят екологичните изисквания на Евросъюза“, подчерта инж. Трохаров.

„Ние сме направили корекции в досегашния вариант на териториалния план за справедлив преход, както и в плана за възстановяване и устойчивост, в който, по незнайни причини, пернишката централа, е изключена.  Представили сме ги в Министерството на енергетиката. Имаме и предложение за използването на водород за гориво. Ако тези промени не бъдат взети предвид при обсъждането на  плана в петък в Народното събрание, то ние имаме готовност за ефективни протестни действия. Те са породени от факта, че в процеса на прехода не се предвижда никаква финансова подкрепа за въглищните централи. Надявам се перничани да осъзнаят какво ще се случи, ако затворят ТЕЦ “Република“ и ни подкрепят“, заяви изпълнителният директор на „Топлофикация Перник“ инж. Чавдар Стойнев. Той подчерта, че ако се стигне до затварянето на „Топлофикация Перник“ около 20 000 домакинства, детски градини, училища, учреждения и здравни заведения са обречени да мръзнат през зимата. Според него, алтернативата за отопление с електроенергия не е приемлива, особено за жилищните блокове, чиито инсталации не са пригодени за подобно натоварване.

„ Искам да  подчертая, че в момента „Топлофикация Перник“ предлага най-ниската цена на топлоенергията в страната. Като наред с това сме предвидили и много бонуси за коректните ни клиенти. Затова призовавам перничани да обединим усилията си в борбата за оцеляването на пернишката централа. В момента тя осигурява препитанието на около 500 човека и техните семейства. Като прибавим и тези, които работят в съпътстващите фирми към нашето дружество, то става ясно, че около 2000 човека може да загубят работните си места, ако затворят ТЕЦ „Република“, подчерта инж. Стойнев.

Комисията за енергиен преход предвижда два различни сценария за преустановяване на дейността на въглищните централи. Първият е за преустановяване на дейността им до 2025 г. Вторият  предвижда затварянето да стане до 2038 г. Учудващото е, че и при двата варианта не се говори въобще за преминаване на природен газ. Остава да се надяваме, че политиците в България ще проявят здрав разум и отговорност и ще защитят родната ни енергетика, за доброто на цялата страна.