Здравец Ефтимов, Мини Перник: Ако незапознат прочете текстовете на териториалния план за справедлив преход на област Перник би си помислил, че България е меката на фотоволтаиците и зеления водород!

Здравец Ефтимов, Мини Перник: Ако незапознат прочете текстовете на териториалния план за справедлив преход на област Перник би си помислил, че България е меката на фотоволтаиците и зеления водород!

Миньорите от Перник са поредните, които обявиха, че застават зад колегите си от въглищните централи, за които пари по териториалните планове за справедлив преход не са предвидени. Здравец Ефтимов от Мината в Перник обяви, че ако местният ТЕЦ в Перник и ТЕЦ Бобов Дол преустановят дейност, въглищната мина трябва незабавно да уволни всички свои служители и работници.

„Всички в бранша сме свързани помежду си и сме единни в позицията си за запазване на българската енергетика! Ясно е, че Европа иска постепенно закриване на въглищните централи, но никой не ги форсира да извършим това в следващите 2 години. Напротив, Европа дава срок до 2050 година енергийният преход да бъде извършен“, каза Здравец Ефтимов от Мини Перник.

Ефтимов заяви, че за да бъде процесът „справедлив“ така, както иска Европа, е необходимо държавата да отдели средства, които да помогнат за трансформацията на всички засегнати дружества, а не да се раздават пари на фирми без никаква експертиза в производството на енергия, по какъвто и да било способ.

„Със сигурност дружества като ТЕЦ Република и ТЕЦ Бобов Дол могат постепенно да преминат на други по-екологични горива, но трябва да им се позволи да продължат да извършват своята дейност и след 2026 година!“ каза Здравец Ефтимов.

Ефтимов обърна внимание, че все пак дружествата, застрашени от затваряне в Бобовдолско и Пернишко, са сред големите местни работодатели и са сериозни данъкоплатци, което несъмнено трябва да се вземе предвид, ако въобще управляващите имат за цел териториалните планове да са справедливи и да са изработени съвестно, както и целият процес да се извърши по прозрачен начин.

„Не мога да не спомена и че предложените варианти за преквалификация на миньорите са меко казано абсурдни. Осигуряването на заетост в процеса по рекултивация на мините е логично предложение, но за съжаление тази заетост би продължила в рамките на няколко години, а после? Има миньори на по 35-40 години, които от една страна имат средно 15 години трудов стаж в областта, от друга – са на възраст, на която в малко сектори биха ги взели тепърва да се обучават. Недомислицата с вариантите за осигуряване на алтернативна заетост може да окаже огромно негативно влияние върху социалните системи в конкретните райони, тъй като те ще бъдат изключително претоварени“, подчерта Здравец Ефтимов.

Според младия директор на Мини Перник, предложените варианти за преквалификация на бъдещите бивши миньори звучат твърде нереални и футуристични. За финал и с ирония Здравец Ефтимов, каза, че ако незапознат прочете текстовете на териториалния план за справедлив преход на област Перник би си помислил, че България е меката на фотоволтаиците и зеления водород.