Долни Раковец –домакин на първия фестивал на чесъна

Долни Раковец –домакин на първия фестивал на чесъна

Първи по рода си фестивал на чесъна ще се проведе в радомирското село Долни Раковец. Двудневната проява ще се състои тази събота и неделя в центъра на селото. За това съобщиха пред БТА организаторите ѝ от местното кметство и организацията „Здраве в скилидка“.

Сдружението е съставено от млади семейства с корени от Долни Раковец, завърнали се в родното си село и занимаващи с отглеждането и производството на традиционния за населеното място продукт.

Стартът на фестивала ще бъде даден в 10 часа сутринта на 30 септември. На него ще се представят както местни, така и гостуващи производители, занаятчии и творци. Освен чесън, на щандовете ще бъдат подредени още кулинарни изкушения и печива, млечни продукти, мед, арт изделия и други.

Организаторите са предвидили много игри, и състезания за присъстващите. Двата фестивални дни ще са съпътствани от богата фолклорна програма.

Производството на чесън е традиционен поминък в Долни Раковец. Зеленчукът е запазена марка на населеното място от дълги години. Поради благоприятния климат и плодородни почви чесънът тук става едър и ароматен.