Виетнамската провинция Вин Фук и област Перник с меморандум за сътрудничество

Виетнамската провинция Вин Фук и област Перник с меморандум за сътрудничество

Меморандум за разбирателство за създаване на връзки на приятелство и сътрудничество между област Перник и провинция Вин Фук, Виетнам бе подписан между областния управител на област Перник Людмил Веселинов и Ле Зиу Тхан, председател на Народен комитет на провинция Вин Фук.

Общо пет документа бяха тържествено подписани в Народното събрание на Република България при посещението на виетнамската парламентарна делегация у нас, водена от председателя на Националното събрание Въонг Дин Хуе. Визитата е по покана на председателя на Народното събрание Росен Желязков.

В подписването участваха и министрите на туризма Зарица Динкова и на културата Кръстю Кръстев. Двете делегации сложиха подписи под Меморандум за разбирателство между Народното събрание на България и Националното събрание на Виетнам; Меморандум за разбирателство между администрациите на Народното събрание на Република България и на Националното събрание на Виетнам; Програма за сътрудничество в областта на културата между Министерството на културата на България и Министерството на културата, спорта и туризма на Виетнам за 2024 -2026 г.; План за сътрудничество в областта на туризма между Министерството на туризма на България и Министерството на културата, спорта и туризма на Виетнам за 2024 -2026 г., както и Меморандум за разбирателство за създаване на връзки на приятелство и сътрудничество между област Перник и провинция Вин Фук.

Областния управител на област Перник Людмил Веселинов сподели, че събитието е първата крачка в насърчаване партньорството на местно ниво между регионите на провинциите Перник и Вин Фук по въпроси от взаимен интерес. Двете страни ще си сътрудничат в сферите на инвестициите, високотехнологично селско стопанство, хранително-вкусова промишленост, търговия с типични за всяка от страните продукти, опазване на околната среда и развитие на енергийните ресурси, обмен в областта на науката, технологиите, културата, туризма и други.

Подписаните споразумения са както гаранция за развитие на двустранните отношения, така и за възобновяване работата на смесената българо-виетнамска комисия за икономическо, търговско и научно-техническо сътрудничество, чието заседание ще се проведе 10-12 октомври тази година, посочи в изявление за медиите председателя на Народното събрание Росен Желязков. Той отбеляза, че по време на пленарните разговори са били очертани всички възможности пред двете държави, свързани с насърчаване на инвестициите – най-вече по линия на създаване на смесени предприятия у нас и във Виетнам, възможностите за интензификация на транспортната свързаност в Черно море и българските морски пристанища, въпроси, засягащи туризма и културата, както и ролята на двете страни като фактори за регионалното развитие в Европа и в Югоизточна Азия.