Перник с най-много издадени заповеди срещу домашни насилници

Перник с най-много издадени заповеди срещу домашни насилници

Перник е първенец по издадени заповеди за защита от домашно насилие. Има образувани много досъдебни производства за случаи на телесно увреждане, но имаме и за домашно насилие, което е психическо. Това съобщи експертът Зорница Шуманова по време на форум, посветен на мерките срещу домашнотo насилие. 1383 са разследванията за домашно насилие от началото на годината до края на август, което е 62% увеличение спрямо 2022 г., когато са били 852. Най-много са разследванията за телесна повреда – 584. Данните бяха потвърдени и от ГД „Национална полиция“.

3654 пък са издадените заповеди за защита, а през 2022 г. са били 2828. Перник и Велико Търново са сред областите с най-много случаи, а Видин – с най-малко.

Една от причините за това е, че на територията на Перник има действащо сдружение, което помага на хора преживели насилие и съответно има и по-добра информираност по отношение на лицата, които търсят помощ, каза още тя пред Нова тв.

„През последните месеци зачестиха случаите на брутални престъпления, извършени между интимни партньори или в семейството. „След случая „Дебора“ има голям ръст на образуваните досъдебни производства. Има нулева толерантност към извършителите и всеки един случай се разследва незабавно. Хората се осмелиха да търсят за помощ“, допълни Шуманова.

Наталия Илиева, директор на Националното бюро за правна помощ, посочи, че в страната има 19 центъра за консултиране.

„Те дават изнесени консултации – в РПУ-тата, кризисните центрове и болниците. Много от лицата желаят и защита по закон и затова има и ръст на постъпилите заявления. Във Велико Търново работим по проект, по който даваме правни консултации на лица, живеещи под прага на бедност. Ползваме ромски медиатори, с които достъпваме общностите, а така по-лесно се разкриват случаите на домашно насилие“, каза още Илиева.