Премиерът и земеделците се договориха: Спира вносът на слънчоглед

Премиерът и земеделците се договориха: Спира вносът на слънчоглед

Дискусията с протестиращите  във вторник земеделци беше напрегната на моменти.

„По отношение на слънчогледа като култура ми предстои разговор с премиера на Украйна, в който ще обясня, че в днешните разговори сме обсъдили, че ще има определена квота за България и ще бъде разрешена за внос едва след като ние сме уточнили колко е голяма и за какво става дума. В близкия период ние няма да позволим внос на слънчоглед от Украйна“.Това съобщи на брифинг в Министерския съвет премиерът Николай Денков след дискусиите с протестиращите земеделски производители.

По думите му по отношение на останалите продукти – царевица, пшеница и рапица. , за които зърнопроизводителите искат забрана за внос – и в момента се водят преговори между ЕК и Украйна, заедно със земеделските министри на държавите членки. „Не знам какъв ще бъде изходът от преговорите, но ще направим всичко възможно те да бъдат включени. Ако не – на двустранна основа ще проведем преговори с Украйна за тях”.

Той бе категоричен, че до момента не са установени каквито и да било проблеми с качеството на продуктите, внасяни от Украйна.

Министър-председателят подчерта, че до 30 септември ще бъдат изплатени всички субсидии, дължими на земеделските производители.