Миньори и енергетици също на протест, искат сигурно енергийно бъдеще у нас

Миньори и енергетици също на протест, искат сигурно енергийно бъдеще у нас

Миньори и енергетици също излязоха на митинг-шествие под надслов „Ясно и сигурно енергийно бъдеще на България“.

Акцията е организирана от Конфедерацията на труда „Подкрепа“ и Конфедерация на независимите синдикати в България. Протестът е за запазване на въгледобива и срещу преждевременното затваряне на мощности във въглищния сектор, съобщиха преди дни от двата синдиката.

КТ „Подкрепа“ и КНСБ имат възражения по отношение на начина, по който се провеждат обсъжданията за териториалните планове за справедлив преход (ТПСП).

От КНСБ и КТ „Подкрепа“ се опасяват от закриване на работни места. Така, както е в териториалните планове, първоначално се предвижда да бъдат застрашени около 12 000 работни места в комплекса „Марица Изток“, каза за БТА Валентин Вълчев, председател на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ.

Тенденцията е след 2030 г. да станат 15 000. До 100 000 може да са застрашените индиректните работни места, добави той. По думите му обществеността в Перник и Кюстендил също има отрицателно становище за ТПСП на двете области.

Вълчев каза, че има очаквания за среща с премиера акад. Николай Денков, на която „в спокоен тон, ако е възможно, да се обсъди, да видим какво прави властта“. Надяваме се да очертаем каква е картината и какво е бъдещето, посочи също той.

На 9 септември министър-председателят Денков обяви, че Министерството на енергетиката и Министерството на регионалното развитие и благоустройството са публикували плановете за териториално развитие на районите на Стара Загора, Перник и Кюстендил. По думите му над 2 млрд. лв. европейски средства ще бъдат насочени за трите района.