320 хиляди домакинства ще получат помощи за отопление

320 хиляди домакинства ще получат помощи за отопление

320 хиляди домакинства се очаква да получат еднократна помощ, за да покрият част от разходите си за отопление. Сумата е в размер на 148,35 лв. се отпуска по европейски проект.

Условие да се вземат парите е – семействата да получават месечни помощи за отглеждане на дете в периода от 1 април 2022 г. до края на март тази година. Досега еднократните помощи за ток и парно бяха насочени към пенсионери и семейства на деца с увреждания.

За първи път тази година сумата ще подпомага социално-слаби, получаващи детски надбавки. Изплащането на средствата започва след 20 септември и ще продължи до края на ноември.

„Основната цел на тази добавка е за компенсиране на размера на инфлацията, свързана и с разходи с топло и електроенергията, които уязвимите лица вече са направили за предходния зимен сезон!”, каза Николай Найденов, заместник-министър на труда и социалната политика.

„Не е необходимо да предоставят документи. Тя ще се изплати или по банков път или по пощата”, посочи Таня Михайлова, зам.-изпълнителен директор на АСП.