Земеделци от региона се включиха в Националния протест днес, блокирани бяха пътища в областта

Земеделци от региона се включиха в Националния протест днес, блокирани бяха пътища в областта

Десетки трактори, много автомобили, маркирани с знак „протест“ се включиха в днешния протест в Перник. Те се събраха пред зала „Борис Гюдеров“ като паркинга и пред и около спортната зала беше буквално задръстен от машини. Тук бяха представители на земеделците, картофопроизводители, пчелари, зеленчукопроизводители от всички общини в региона.

Исканията на земеделските производители са за продължаване на забраната за внос на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица от Украйна, както и на редица стоки като нерафинирано олио, сухо мляко, пресни и замразени плодове и зеленчуци, месо, мед и др.

От сектора настояват още за завишен контрол на произхода, качеството и безопасността на внасяните селскостопански продукти. Сред останалите искания е изплащането до края на месеца на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство на стопаните, вследствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощите.

Преди обяд за около половин час беше блокирано движението на кръговото при Куциян, като коли все пак се пропускаха. Спирано е за кратко движението в Брезник и Радомир.

„Категорично няма да преговаряме с правителството, ще настояваме да се изпълнят исканията ни. Не искаме обещания. Протестите ще продължат. Още довечера пернишки трактори тръгват към София, за да участват утре в протестите“ – каза Венцислав Митков – председател на национално сдружение „Обединени земеделски производители“.