Художествената галерия откри сезона с изложба „Графика“

Художествената галерия откри сезона с изложба „Графика“

Художествената галерия в Перник откри новия си творчески сезон с изложба на графици класици в галерия „Кракра“. Тя е посветена на 65-та годишнина на галерията, които се навършват тази година.

Художествената галерия в Перник е открита през 1958г., веднага след построяването на сградата на Двореца на културата, припомни директорът на галерията Елена Темелкова.

Първата сбирка от картини, с която е открита, е съдържала около 60 творби на художници, работещи в Перник като учители по рисуване. От тогава досега продължава попълването на фонда на галерията с произведения на местни художници. Пръв уредник на галерията е бил художникът Цани Цанев. Дълги години Галерията е част от културните институции към Двореца на културата, а от 2006г. има самостоятелен статут към Министерството на културата, припомня още Темелкова.

Богатият фонд на галерията съдържа над 2 хиляди произведения на изкуството.

Настоящата изложба в галерия „Кракра“ е първата от поредицата изложби, в които ще бъдат представени творби от фонда на галерията. В нея са представени 22 графики на известни пернишки художници