Семейства с деца ще получат помощи за ток и парно
hand adjusting the temperature of heating radiator

Семейства с деца ще получат помощи за ток и парно

 Семейства с деца ще получат еднократна добавка от 148,35 лева, за да си плащат повишените разходи за ток и парно. Това предвижда проект на Агенцията за социално подпомагане, който бeше представен официално в края на миналата седмица. Проектът е на стойност над 49 милиона лева и е финансиран от Европейския социален фонд чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

Средствата ще се изплащат от Агенцията за социално подпомагане до 30-и ноември 2023-а година. Те са предназначени за уязвими домакинства – семейства с доходи до определен средномесечен размер, които получават месечни помощи за отглеждане на дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст или така наречените детски надбавки, съобщи БНР.

За тази година, за да получават детски надбавки, семействата трябва да са с доход до 510 лева на човек. За едно дете надбавката е 50 лева.

По данни на социалното министерство близо 320 000 семейства ще получат чрез проекта подкрепа за посрещане на повишените разходи за потребление на енергия.