Кандидат за кмет на Радомир се включи в кампанията за почистването

Кандидат за кмет на Радомир се включи в кампанията за почистването

„И тази година се включих в най-мащабната доброволческа инициатива „Да изчистим България заедно“. С екипът на Радомир избрахме парка на жп гарата. От години това място е занемарено, липсата на кошчета за отпадъци около пейките и ниското ниво на самосъзнание в гражданите, го е превърнало по-скоро в сметище, отколкото в зелена зона“, заяве канидадът за кмет на община Радомир и бивш областен управител Кирил Стоев.

„Разбира се, чистихме с ясното съзнание, че няма как една такава инициатива да бъде устойчива във времето, ако не се предприемат редица превантивни мерки, включващи информационни кампании сред населението, подобряване на комуналните услуги, в това число и осигуряване на достатъчно съдове за изхвърляне на отпадъци.

Категоричен съм, че трябва да бъдат предприети дългосрочни мерки по отношение на общинската политика за отпадъците. Един от сериозните проблеми, отбелязан и от докладите на РИОСВ е липсата на изградени площадки за строителни, едрогабаритни и биоразградими отпадъци от страна на общинските структури, което води до безразборното им изхвърляне и образуване на нерегламентирани сметища. Наличието на множеството нерегламентирани сметища и нерегламентирано изгаряне на отпадъци от физически лица, от своя страна, освен, че носи след себе си вреди за околната среда е и предпоставка за пожари и бедствия от по-голям мащаб. Усърдието и енергията, които влагаме в грижата за чистотата на околната среда са нашата инвестиция в бъдещето за по-качествен начин на живот с чиста вода, чиста храна, чист въздух и чиста природа, заяви още  Кирил Стоев.