Сагата с милионите на Берлускони приключи, ето кой сложи подпис под разпределеното им

Сагата с милионите на Берлускони приключи, ето кой сложи подпис под разпределеното им

Петте деца на Силвио Берлускони сложиха подписите си под разпределеното от милански нотариус според желанието на татко им негово голямо имане.

Финансови експерти твърдят, че напусналият този свят на 12 юни виден политик и бизнесмен е оставил на наследниците си над 4 милиарда евро в пари, акции, недвижими имоти, самолети, яхти, шедьоври на изкуството и т. н. Като според волята на бащата Марина и Пиер Силвио, които са от първия му брак, са придобили 52 на сто от наследството по равни части от 26%, докато Барбара, Елеонора и Луиджи – 48 на сто или лично по 18%, съобщава „Труд“.

По преценка на Берлускони приживе, оставена черно на бяло, двете му по-големи деца са с големи заслуги за развитието на семейните компании и затова на тях се е паднало повече от общото богатство.

Това, с което новината за официалното и окончателно разпределение на имането на експремиера между наследниците му, впечатли наблюдателите на Апенините, е, че петимата въобще не са се карали, а подялбата е станала съвсем по-братски.

Нещо, което например за в. “Кориере дела сера” се случва рядко в Италия и всекидневникът цитира доста примери за предизвикали страховите скандали покрай завещания на имените бизнесмени пък и политици. Като на първо място сред паричните шумотевици изпъква оспорваното наследство на някогашния собственик и президент на ФИАТ – легендарният крал на автомобилите и плейбой Джани Аниели.

Той оставя по-голямата част от имането си на двамата си внука Лапо и Джон Елкан, който сега ръководи международния автомобилен колос и е наследник на прочутата италианска марка – “Стелантис”. Под неговата шапка са “Ферари”, “Мазерати”, “Пежо”, “Крайслер” и ред още производители на качествени автомобили.

Но майката на Джон Елкан – Маргарита Аниели, оспорва от години като ощетена завещанието на баща си Джани. И трови синовете си, както и всички роднини от голямата италианска фамилия на индустриалци, с безкрайни процеси, организирани най-често в Швейцария, където Маргарита старее от години.

А колкото до официалното наследяване на Берлускони, медиите в Италия подчертават, че петте му деца са изплатили без да гъкнат завещаната от таткото сума от 100 милиона евро на последната му изгора – русокосата неаполитанка Марта Фашина. Като в зависимост от наследствените им “квоти”, Марина и Пиер Силвио са се изръсили с по 26 милиона собствени пари, докато  Барбара, Елеонора и Луиджи – с по 18 милиона.

В същата пропорция, пак според желанието на великия татко, са били обезвъзмездени от петимата със 100 милиона чичото Паоло Берлускони и с 30 милиона най-добрият приятел на покойния политик и бизнесмен – Марчело Дел’Урти./БЛИЦ