Ренета Инджова: Вървим към закономерния крах на политическата ни система

Ренета Инджова: Вървим към закономерния крах на политическата ни система

Ние продължаваме успешно да маневрираме. В този смисъл е хубаво, че нямаме правителство и не можем да вземем твърдо отношение към войната. Така се оправдаваме, че не можем да усвояваме европейски средства. Много е удобен вариантът, когато не можем да отговорим на международните изисквания, да кажем, че нямаме правителство“. Това каза в обзора на деня „Това е България“ на Радио „Фокус“ Ренета Инджова, служебен министър-председател в 84-тото правителство.

За днешните политици Инджова бе категорична, те не искат и не могат да правят правителство, че това са „агентури, платени мисионери и лобисти на големите корпорации“.

„Ние тук сме се превърнали в територията, в една площадка, на която никой не мисли да прави правителство, а по-скоро води нещата към закономерния крах на политическата ни система, като гледа единствено кой в каква далавера ще се настани“, каза Ренета Инджова.

По думите и, чрез тях корпорациите си мерят силите у нас и това кой кого ще надвие.

„Става дума за един юридически рекет. Лобистите подписват договори и меморандуми и започват да точат пари от държавния бюджет с предварителни договори. В крайна сметка, те ще рушат енергийната ни инфраструктура. След това ще дойдат съдилищата. Правителство те не искат да правят, а и не могат. Може ли три месеца да ни се обясняват технологични въпроси. Христо Иванов щял да прави техническо правителство. За такова не бях чувала. Това са такива глупости“. Инджова припомни Фройд с мисълта му, че по-страшно от това да си глупав е да нямаш морал. В случая дори не става въпрос за морал, според нея, а за безсрамието, с което ни го казват.

Инджова посочи още, че у нас има една фалшива демокрация. Че на практика днешните политици са си същите онези отпреди 33 години, това са внуците на активните борци, които не носят нищо ново, няма разлика – това са едни и същи фамилии и кланове. „Имайки си работа с тях на Запад е много трудно да разберат кой кой е. Всъщност не са разбрали, че ние сме в състояние и тях да ги провалим. И това се вижда вече.

Избори у нас ще има до дупка, но поуките от избор до избор не сме си направили, каза още Инджова.

„Българският народ става все по-тъп с това, което избира, а конструкторът на служебните кабинети ги прави един до друг под индиго“, каза още Инджова.

При всеки избор създаваме едно ново прокси, влязло с едва уловени 4% от бариерата и после възлагаме на него надеждите да направи нещо. Това е безумието на един народ, ако може да се нарече така, след като търпи това нещо.

Поуката е, в условия на крах, нацията да намери силите да каже, че ни трябва нещо ново и лидерът на това ново да намери формулата, която да активизира тези маси, смята още Ренета Инджова.