Спешните медици в Перник чакат обещаното им увеличение на заплатите

Спешните медици в Перник чакат обещаното им увеличение на заплатите

През изминалата седмица екипите на Центъра за спешна медицинска помощ в Перник са се отзовали на  213 повиквания на спешния телефон 112, което е с 21 по-малко от предходната. Най-много са приетите повиквания за община Радомир- 33, а след това е Трън-19. Амбулаторните прегледи във филиалите на ЦСМП през изминалата седмица са 151, което е с 3 по-малко повече от предходната. Най-много са извършените прегледи във филиала на ЦСМП в Радомир- 47 и в Трън- също 47, а  община Брезник-32.  През седмицата транспортираните  пациенти с линейки на ЦСМП са 78, което е с 11 по-малко от предходната седмица. През седмицата спешните екипи са се отзовали на 5 ПТП, от които по 2 са на територията на общините Перник и Радомир и 1 в Земен, за щастие без тежко ранени.. Това информира зам.-директорът на ЦСМП д-р Веселина Шишкова.

„Радващото е, че  при нас дойде на работа на втори трудов договор млад фелдшер, който е украинец. В момента в екипа нямаме болни от вирусни заболявания, а няколко човека с травми, което е нормално за нашия район, но очаквам всички скоро да са на работа. през изминалата седмица нямаме констатиран нито един заболял от коронавирус.  Това, което притеснява всички ни е, че до момента не сме получили никакво увеличение на заплатите, от това, което ни беше обещано и гласувано в Народното събрание. Нещо повече- издръжката ни за годината не е актуализирана въобще с оглед на инфлацията. При това положение, не знам как ще се справим с разходите, тъй като цените непрекъснато вървят нагоре. Ваучерите за храна, които ни се полагат, не са увеличавани от близо 3 години. Не знам с 3 лв. какво може да си купи за храна човек, който работи, например на територията на община Трън или Земен. Искаха ни от МЗ справка за заплатите по длъжности и до тук. А хората искат облекло, обувки, което е записано в КТД и сме длъжни да осигурим. Как ще привлечем млади лекари, които не работят на топло в кабинет, а пътуват в дъжд и сняг по селата, за да обслужват хората. И в същото време искаме нашите медици да са квалифицирани, да са внимателни към пациентите, които не са виновни за условията, при които работим ние“, поясни д-р Шишкова.

На въпроса- как вървят ремонтите на филиалите, д-р Шишкова поясни, че има проблеми и че не се знае дали ще приключат в края на годината, както е предвидено по договорите им. “При ремонтите помещенията не се охраняват. Вече изчезна една камера във филиала ни в Земен  никой не поема отговорност затова. В Брезник стартира наскоро ремонта, заради неизяснени проблеми по договора. Дано фирмата-изпълнител да успее да спази срока“.