Вучич обяви огромна промяна в магазините в Сърбия

Вучич обяви огромна промяна в магазините в Сърбия

Президентът на Сърбия Александър Вучич обяви, че от сряда отделни продукти ще бъдат с по-ниски цени и ще бъдат обозначени с етикет „по-добра цена“ в сръбските магазини, предаде Танюг.

„Ще видите този етикет от сряда в нашите магазини, във всички вериги. Става въпрос за 20 продукта, сред които някои от основните продукти“, каза Вучич в изявление пред медиите.

Сред продуктите, които ще получат по-добра цена, са салам, йогурт, прясно мляко, сок, препарат за съдове, бебешки шампоан, тестени продукти, картофи, подправки, кафе и др.

„За някои това изглежда смешно, но не и за мен, защото това е начинът да покажем, че ни е грижа и разбираме хората, когато кажат, че цените са скочили много“, добави Вучич.

 По думите му, най-евтиният продукт в Сърбия е хлябът и никой в региона не предлага подобна цена.

Той допълни, че от 1 януари производствените разходи ще се повишат и това ще се отрази и на цените по магазините, но „държавата може да направи големи акции и да помогне на обикновените хора“.

„Остава ни да работим по споразуменията за свободна търговия с много страни – от Китай, Обединените Арабски Емирства, Египет и други“, посочи Вучич.

Сръбският президент съобщи и че от 25 ноември до 5 декември се очаква еднократна допълнителна помощ за сръбските пенсионери от 20 000 динара (около 333 лева). Той подчерта, че тази помощ представлява 285 милиона евро разход за държавата.

„Вярвам, че ще можем да достигнем растеж на Брутния вътрешен продукт с 2,5 процента, което ще позволи публичен дълг от 51 процента и с това число можем да бъдем най-добре от страните в Европейския съюз“, отбеляза Вучич.

Той приветства и решението за повишаване на минималната заплата в Сърбия на 402 евро.

Вучич подчерта, че нивото на безработица е по-ниско от всякога – 9,6 процента и че икономиката зависи от политиката, дисциплината и отговорността. Той посочи, че са важни и чуждестранните инвестиции, а те възлизат на 2,7 милиарда за първите осем месеца от 2023 г.

„Вярвам, че ще прехвърлим 4 милиарда тази година и с това ще бъдем най-големи в региона“, отбеляза още той.

Сръбският президент посочи и че правителството е настроено за избори и разговорите по темата ще започнат след срещата от диалога Белград-Прищина в Брюксел на 14 септември и заседанието на Общото събрание на ООН от 19 до 26 септември./БЛИЦ

„След тези разговори, защото тук е важна и ролята на президента на Републиката, тъй като Конституцията определя, че президентът на Републиката насрочва избори при обосновано предложение на правителството, в съответствие с Конституцията аз ще взема решение“, обясни Вучич и допълни, че тази стъпка е важна за демокрацията в страната.