Трънското туристическо дружество организира изкачвания до малко посещавани върхове
сн.фейсбук

Трънското туристическо дружество организира изкачвания до малко посещавани върхове

Изкачвания до малко посещавани върхове в два поредни дни организира Трънското туристическо дружество (ТТД) през този месец, съобщиха от организацията.

На 23 септември ще бъде международното изкачване на връх Било. Преходът ще започне от село Долна Мелна, като разстоянието, което ще изминат планинарите, е около 18 километра с 800 метра положителна денивелация. На върха участниците в проявата ще се срещнат с туристите от Сурдулица и Босилеград. Началото от с. Долна Мелна ще е в 09:00 часа. За изкачването е необходимо подаване на информация към Главна дирекция „Гранична полиция“. Уведомяването става на имейл rdgp_dragoman@abv.bg. Участниците трябва да напишат трите си имена, ЕГН, както и да посочат, че ще се включат в организираното от ТТД събитие. Било е най-високият връх на планината Кървав камък и е разположен на границата със Сърбия.

Във втория ден на програмата – 24 септември, се предвижда изкачване до връх Мали Руй. Тръгва се в 10:00 часа от центъра на село Туроковци. Мали Руй (1370 м) е най-високият връх в източния дял на Руй планина и се издига над град Трън. Преходът е лек – около 13 километра с 650 метра положителна денивелация, уточняват от ТТД.

Припомняме, че миналата година, отново през този месец, от организацията организираха и други изкачвания в четири последователни дни. Освен върховете Било и Мали Руй, бяха посетени още Плоча, Голема Куровица и Голема Рудина/ БТА