Промени за младите шофьори: Без право да шофират мощни коли и без нощно каране

Промени за младите шофьори: Без право да шофират мощни коли и без нощно каране

Депутатите отново се заеха с прекрояване на Закона за движение по пътищата. Предвиждат се нови рестрикции за младите шофьори като например забрана да карат мощни коли. И още – тежки санкции и за спътниците на водачи, употребили алкохол и наркотици.

Вчера депутатите приеха на първо четене редица нови промени. Като например в продължение на една година след като са взели книжка, водачите да нямат право да карат кола с мощност над 120 конски сили, да нямат право да шофират между 22 часа и 6 часа сутринта, нито да карат след употреба на повече от 0,1 промила алкохол.

На първо четене депутатите одобриха драстично вдигане на глобите за човек, допуснало зад волана да се качи неправоспособен водач или такъв, употребил алкохол или наркотици, ако той самият също има книжка. За пример беше дадена трагедията с 15-годишния Филип.

Предлага се и по-строг контрол на току-що сдобилите се с книжка. За пример този път беше посочен инцидентът на бул. „Сливница”, при който 18-годишният Адриан, притежаващ книжка от 2 месеца, помете момче и момиче на пешеходна пътека през нощта.
Според данни от МВР през миналата година катастрофите с млади шофьори са се увеличили рязко спрямо предходната и са над 900. А жертвите – 45. Не всички в залата обаче се съгласиха да се отнеме правото на младите шофьори да карат нощем за срок от година.

Чуха се и призиви превенцията да започне с радикална промяна в образованието/nova.bg