Студентите, които се завръщат в София са попарени от новите наеми, които им искат

Студентите, които се завръщат в София са попарени от новите наеми, които им искат

Близостта до метрото вдига автоматично със 100 евро наемите на имотите, които студенти и гимназисти резервират за новата учебна година в София, показа проучване сред няколко брокерски агенции, пише „Телеграф“.

Именно изискването жилището да е в близост до подземната железница е основно при избора на младите хора, съобщи Красимира Банкова, която е брокер в столицата. Според нея наемите са се вдигнали спрямо миналата година и това е тенденция.

Ръст

Ръстове има не само спрямо същия период на 2022 г., а и в сравнение с месец назад на настоящата година, допълниха брокери от агенция в София, които се занимават предимно с уреждане на наеми.

Средните цени в момента в един от най-желаните райони за новоприетите бъдещи висшисти “Студентски град” са средно 481 евро за двустаен, или около 7,25 евро на квадрат. За сравнение само месец по-рано тези стойности са били 465 евро, или 6,8 евро на квадрат.

Още един месец назад цените са били същите, както и през юли. Друг предпочитан район на София за по-финансово обезпечените студенти е Докторският паметник заради близостта му до Софийския университет.

Там в момента средните наемни цени на квадрат вървят около 7,44 евро, докато месец по-рано са били 7,12 евро. Минимално, но все пак нагоре, се движат и арендите в „Дианабад“, където в момента средната цена е 4,68 евро на квадрат, докато в края на юни е била 4,66 евро.

Около 4,61 евро за квадрат са били наемите през юни, а месец по-късно гонят 4,70 евро. Сред най-скъпите са имотите под наем в „Манастирски ливади“, където квадратът за апартамент под аренда удря 11 евро. Сравнително еднакви са цените на наемите в „Младост“ и „Мусагеница“ сега спрямо отпускарския юли, но тенденцията е да се повишат през септември, коментираха брокери.

Скъпо

Скъпо остава да наемете обзаведен и ремонтиран апартамент от 1 стая в квартал „Дружба“, като цените са дори по-високи от тези в центъра.

За сравнение квадратът в квартала, в близост до метрото, върви по 9 евро, докато в центъра може да намерите жилище от същия клас за 5 евро на квадрат.

В момента се предлага гарсониера от 42 квадрата в „Дружба“, изцяло обзаведена и ремонтирана, за 400 евро на месец. В центъра може да вземете апартаментче от около 60 квадрата, също с нови мебели и всичко необходимо, за 300 евро на месец.

Популярни са едностайните в близост до НСА и УНСС в “Студентски град”, където квадратът е около 8 евро. Тези цени са, ако имате късмет и ако наемете мястото през брокер. В обявите за наем на жилища, които се пускат от самите собственици, цените минават 1000 евро за 60 квадрата за апартамент в центъра на София, показа справка.

Раздвижване

Според експерта Красимира Банкова едно от задължителните условия на наемателите е апартаментът да е близо до метрото. Има раздвижване на имотния пазар и в по-не харесваните преди квартали.

Става дума за тези, които са около метрото, изтъкна Банкова. Тя уточни, че ръстовете са различни в отделните райони. И подчерта, че цените на наемите бавно са се вдигнали спрямо тези на имотите за продажба. Донякъде трябва да настигнат повишението на продажбите, но по-бавно се случват нещата, коментира още брокерът.

В Търново плащат в левове

Сред най-ниските наеми в момента са имотите във Велико Търново, където също има търсене от младежи и студенти, споделиха брокери.

Там повечето обявени цени не са в евро, а са в левове и варират между 6 и 9 лв. за квадрат. Така може да се наеме жилище от цели 900 квадрата с две спални за 550 лв., а за 300 лв. на месец може да вземете двустаен от 50 квадрата с нова ремонтирана баня.

За сравнение в останалите градове, в които има много студенти, като Варна и Бургас, цените гонят тези в София.

В морската столица апартамент от 60 квадрата може да се наеме за 400 евро, или 7 евро на квадрат. В Бургас наемните цени тръгват от 4 евро на квадрат и стигат също до 8 евро.

Искат парите за 2 месеца напред

Повечето собственици на имоти искат предплата за два месеца напред, за да ви дадат ключа, разказаха брокери.

Така, ако договореният наем е 300 евро на месец, за да се нанесете, ще трябва да извадите наведнъж 600 евро. Сред останалите условия е редовно да плащате входни такси за поддръжка на общите части – стълбища, асансьор, почистване между етажите и др., тази такса в София варира и често се определя от самата етажна собственост.

В много от случаите тя започва от 10 лв. на човек в жилище и може да достигне до 30 лв. на човек. Всичко зависи от района, състоянието на кооперацията, в която е жилището и договорката между съседите, коментираха брокери от столицата. Масово в апартаментите под наем не се допускат домашни любимци.