Нова система ще регулира трафика между София и Перник през Драгичево

Нова система ще регулира трафика между София и Перник през Драгичево

Автоматична система за реверсивно движение ще облекчи и обезопаси трафика между София и Перник през тай-голямото пернишко село –  Драгичево. Умната системата със светофари ще анализира потока от движещите се автомобили и в определени периоди ще организира преминаването в различните посоки, включително и завиването към населените места, през които минава трасето.

Така ще се реши и проблемът на Драгичево, към което след ремонт през 2019 г. беше забранено завиването на ляво заради чести катастрофи и жителите бяха затруднени. Системата ще се въведе в три подучастъка – в урбанизираните територии на София, с. Драгичево и Перник. Оптимистичният вариант за начало на строителството на съоръженията е до края на годината, но ако има обжалвания, процесът ще започне до края на месец март догодина. Това беше обявено от министъра  на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков по време на парламентарен контрол.

Във фейсбук страницата си народният представител Георг Георгиев написа:

„Благодарение на активността, която заедно с колегите народни представители Николай Нанков и Hristina Georgieva, както и кмета Виктор Викторов, събудихме в МРРБ, до края на годината с. Драгичево трябва да има своя така дълго чакан изход от селото!

С него ще се съкрати с километри досегашният обход, който жителите и гостите правеха, за да излязат на пътя за София.

Уникалното инфраструктурно съоръжение ще пести разбира се не само време, но и средства на пътуващите всеки ден хиляди водачи.“