Хиляди българи, работещи в Гърция, няма да могат да получат гръцка минимална пенсия, защото…

Хиляди българи, работещи в Гърция, няма да могат да получат гръцка минимална пенсия, защото…

Някои българи, които работят в Гърция повече от 20 години, се оказват частично изолирани от гръцката пенсионна система, тъй като нямат право да получат националната минимална пенсия, въпреки че са внасяли осигуровки и имат изискуемата от гръцката държава часова заетост.

Причината се крие в изменения на правилата за отпускане на пенсии в южната ни съседка от преди няколко години. До 2019 година българите с трудов стаж над 15 години в Гърция имаха право на минимална пенсия, но ситуацията вече е различна, става ясно от репортаж на БНР.

Над 200 000 са българите, работещи в южната ни съседка, като повечето от тях са сезонно наети в селското стопанство и в туризма. Тези, които са трайно пребиваващи в Гърция и работят там, са около 80 000 души, с уточнението, че последните официални данни са от 2014 година.

За повечето, взели това решение, причините са две – по-доброто заплащане и по-високата пенсия, която ще получат след 15 години стаж в Гърция. Макар и минимална, която от тази година е 411 евро.

Сметките им обаче се оказаха грешни. Конкретният случай, по който тръгнахме да разплитаме този проблем, ни сподели Светла Илиева. Тя живее трайно в Гърция от 25 години. Почиства апартаменти, които се отдават под наем на туристи. Работата е много, затова през летния сезон и помага цялото семейство. Най-редовно Светла си внася осигуровките за пенсия и здраве. С надеждата, че като дойде време да се пенсионира, ще вземе минималната национална пенсия за Гърция.

„Промениха споразумението за пенсиониране. Това стана преди 2-3 години, не мога да кажа точно. Не знам дали от гръцка или от българска страна. Беше при 15 години пребиваване в Гърция законно, имаш право да вземаш тяхната минимална пенсия, а сега го направиха при 40 години пребиваване. Аз се пенсионирах и съм със 120 евро пенсия, с която не мога да си позволя да живея в Гърция“, казва тя пред БНР.

С 19 години стаж в България Светла Илиева едва ли може да очаква нещо повече от минималната социална пенсия от 314 лева и то, когато навърши 67 години. Плюс 120 евро от Гърция това прави 550 лева за 44 години работа.

Как всъщност бяха ощетени тези десетки хиляди българи, които работят и трайно пребивават в Гърция? Оказа се, че няма промяна в изискуемия осигурителен стаж за получаване на националната минимална пенсия. Той си е 20 години, като може да бъде и 15, но с намален размер от 2 процента за всяка недостигаща година.

За да я получи обаче чуждият гражданин, той трябва да е пребивавал в Гърция 40 години. Ето това е промяната, която ощетява нашите сънародници там. Това се потвърждава и от българското посолство в Атина.

Има и още нещо. След драстичното увеличаване на годините на пребиваване на работещите в Гърция чужденци, някои от тях са реагирали, казва Светла Илиева:

„Политиците ни трябва да се погрижат за нас, емигрантите. На албанците също им повишиха годините, но техните политици се застъпиха и сега им намалиха годините“

И това наистина е било така, потвърждава Емануела Симард от българското посолство в Гърция.

Но българите не са реагирали и сега пият горчилката в дъното на празната си чаша. Повечето са се примирили, че няма да получат справедлива пенсия след толкова години работа в Гърция. Едва ли ще ги защити и държавата. Но все пак Светла Илиева пожела да се обърне към нашите институции:

„Нещо да направят поне за бъдещето на нашите деца и внуци!“.