Продължава работата по създаването на ИЕС в село Долни Раковец

Продължава работата по създаването на ИЕС в село Долни Раковец

На 8, 9 и 10 септември в радомирското село Долни Раковец отново се събират доброволци и професионалисти, за да продължат заедно работата си по реставрирането на сградата на старото училище, което ще се превърне в Институт по екологично строителство (ИЕС). За това съобщиха организаторите на инициативата.

След като в началото на юни беше дадено началото на почистването, сега доброволческата работа продължава. Целта на организаторите от ИЕС този път е да се сортират строителните отпадъци в двора, да се свали отвътре и вън мазилката на сградата и да се положи глинена мазилка на някои от стените, за да бъдат предпазени от влиянието на атмосферните условия. Архитекти, инженери и техници ще работят по отводняването на терена, за да бъде съхранена цялостта на сградата през зимните месеци.

„Старото училище ще се превърне в дом на екологичното строителство, обединяващ архитекти, занаятчии, майстори и строители, в който всеки да ще може да научи повече за екологичните материали и как да ги използва в проектите си“, каза Добромир Машев, председател на ИЕС.

Организаторите призовават доброволците да донесат със себе си инструменти, като шпакли, мистрии, чукове, длета, строителни колички, лопати и кофи, и обещават инструктаж за безопасност преди започване на работа. За да се включи някой като доброволец, не е необходимо да има професионални познания в строителството, а просто да иска да подкрепи каузата на ИЕС – екологичното строителството да достигне до повече хора, като институтът се сдобие със собствен дом.

Повече информация за събитието всеки заинтересован може да намери във Фейсбук страницата на ИЕС. 

Прогимназията „Никола Й. Вапцаров“ в с. Долни Раковец е изградена през 20-те години на миналия век и в нея са се обучавали всяка година по 150 деца. Сега сградата е изоставена, а миналата година пожар изпепели покрива ѝ. В началото на юни т.г. доброволци от Румъния, Турция и Египет помогнаха в започналите възстановителни дейности. Предвижда се в сградата на старата прогимназия да бъде създаден учебен център със специализация в сферата на екологичното строителство и реставрационната дейност с естествени строителни материали.