БЛС и НЗОК подписаха НРД 2023-2025 -та, в него няма лимит за направленията

БЛС и НЗОК подписаха НРД 2023-2025 -та, в него няма лимит за направленията

 Българският лекарски съюз /БЛС/ и Българският зъболекарски съюз (БЗС) подписаха с Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ рамковите договори за 2023-2025 г. Документът беше преподписан от министъра на здравеопазването Христо Хинков.

„ Това подписване се надявам да бъде последно, защото имам намерение да предложа подписването на рамковите договори да става всяка година, както беше преди време, тъй като всяка година се приема бюджет“, каза министър Хинков.

„Това беше дълъг процес, миналият рамков договор продължи повече от три години заради ковид епидемията. Нестабилността в държавата доведе до това, че бюджетът се одобри в средата на лятото, а нов рамков договор може да бъде подписан след приемане на бюджет, допълни той. Към болнична помощ, в резултат на увеличението на цените на клиничните пътеки, бюджетът за тази година предварително беше изразходван. Надявам се и подкрепям инициативата на министъра да преминем към едногодишен рамков договор, защото тригодишен договор замразява системата за тригодишен период. Надявам се догодина да договорим значително повишение на цените на клиничните пътеки“, заяви председателят на БЛС д-р Маджаров.

Председателят на БЗС д-р Николай Шарков също посочи, че рамковият договор трябва да се подписва всяка година, тъй като условията в професиите им са динамични. „Сегашният договор за дентални дейности защитава правата на пациентите и на лекарите по дентална медицина и дава по-благоприятни условия за работа, допълни той. Няма предвидени нови дейности, въпреки настояванията ни, но за тях е необходим реален ресурс“, подчерта д-р Шарков. По думите му съсловната организация сега изчислява какъв ресурс и за какви дейности са необходими. Ще настояваме пред Министерството на финансите за драстично увеличаване на бюджета, който да покрие дейностите за осигурените лица над 18-годишна възраст, допълни д-р Шарков.

„Това за мен е първия рамков договор, постарахме се да има диалогичност, положихме максимални усилия“,  каза управителят на НЗОК Станимир Михайлов.

Няма да има лимит за направленията, издавани от личните лекари на диспансеризираните пациенти. Това информираха от пресслужбата на Българския лекарски съюз, след подписването на Националния рамков договор /НРД/ 2023-2025 г.

В подписания НРД е записано, че личните лекари вече не са длъжни да оповестяват на видно място личните си мобилни телефонни номера, но ще трябва да има посочен телефонен номер на лекарската практика, отбелязаха още от съсловната организация. Друга новост в договора е, че санкциите няма да се кумулират при еднотипни нарушения и при първа проверка.

Болниците ще могат да „прехвърлят“ до 10 % от леглата си от една клиника в друга от същия тип, предвижда още НРД. Според него ще бъде разрешено приемащият лекар в болница да може да бъде и без специалност.

Висок ръст на цените, които НЗОК заплаща на лекарите в извънболничната помощ, предвижда новият договор. Средното увеличение за първичната извънболнична помощ е 24%, а за специализираната извънболнична помощ – 22%, допълниха от БЛС. Първичният преглед вече ще бъде на цена от 40 лв., а цената на вторичния преглед ще бъде 15 лв. Новата цена на първичния преглед при педиатър е 42 лв. С пет лева повече ще се заплаща и за прегледите по диспансерно наблюдение, както и за вторичните прегледи в областта на майчиното здравеопазване.

Всички медицински дейности в извънболничната помощ, извършени през годината, ще бъдат преизчислени по новите цени. В областта на болничната помощ цените на клиничните пътеки остават без промяна, тъй като през миналата година те бяха увеличени веднъж средно с 25% и втори път – с още 8%, припомниха от БЛС. През изминалите три тримесечия НЗОК е изплащала над лимитна дейност в размер на 120 млн. лв и по този начин предварително е използван ресурс от увеличението на бюджета за болнична помощ.

Предстои НРД за медицинските дейности за 2023-2025 г. да бъде публикуван в Държавен вестник.