Леко са се увеличили болните респираторни и заразни заболявания в пернишко, твърдят от РЗИ

Леко са се увеличили болните респираторни и заразни заболявания в пернишко, твърдят от РЗИ

Незначително увеличение на болните от заразни болести е установено през изминалата седмица в област Перник. През седмицата са заболели 4-ма, при 3-ма за предходната седмица. Това информираха от Регионалната здравна инспекция.

Втора по ред седмица в областта е установен 1 болен от туберкулоза. Заболял е мъж на 43 г., който е хоспитализиран в СБАЛББ – Перник.

Леко увеличение има и при заболелите от грип и остри респираторни заболявания. През седмицата са регистрирани 16 болни, при 12 за предходната седмица. Заболеваемостта в региона през този период е била 22,88%оо, при средна за страната 17,50 %оо към 28.08.2023 г.

След като 2-3 седмици нямаше констатиран болен от варицела, през изминалата има 1.

През този период е констатиран и 1 болен от скарлатина, при нито един през предходните две седмици.

Добрата новина е, че през седмицата няма регистриран нито един болен от коронавирус в региона.

През отминалата седмица е регистриран 1 заболял от гастроентерит, при нито един за предходната седмица. Става въпрос за дете на 4 месеца от гр. Перник.

От РЗИ увериха, че са направени епидемиологични проучвания и са взети съответните противоепидемични мерки.

През изминалата седмица инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 164 проверки. От тях 53 са относно спазване забраната за тютюнопушене-53.

При извършените миналата седмица проверки, здравните инспектори са издали 4 предписания за отстраняване на констатирани нарушения.

През седмицата здравната инспекция продължи да извършва ежедневен мониторинг на питейните водоизточници в областта. Взети са 385 проби питейна вода от различни населени места, за да се установи дали подаваната им вода за питейно-битови цели отговаря на изискванията на Наредба №9 на Министерството на здравеопазването.

През седмицата са взети и 14 проби от бутилирани води, за да се установи дали отговарят на хигиенно-санитарните норми.