Ръководството на „Миньор 2015“ има амбицията да върне старата слава на Перник в баскетбола

Ръководството на „Миньор 2015“ има амбицията да върне старата слава на Перник в баскетбола

На пресконференция днес от ръководството на  баскетболен клуб „Миньор 2015“ представи треньорския щаб и състезателите по баскетбол, които ще представляват първия мъжки отбор по баскетбол в Перник, който от новото първенство ще се състезава в Националната баскетболна лига. На пресконференцията освен треньорският щаб на клуба, присъства и секретарят на общината  Мартин Жлябинков.

„Първи септември поставяме началото на нова ера в мъжкия баскетбол на Перник. Това е историческо начало. От началото на демокрацията мъжки баскетбол в Перник не е имало.  С този екип, с който сме се събрали искаме да постигнем успехите, които са постигани в миналото от женския баскетболен отбор. Искаме отново да върнем славата на Перник в баскетбола. Изградихме отбор основно от млади момчета, българи. С четири попълнения от чужбина. Искаме този отбор да даде на Перник поводи за гордост, така, както е било в близкото минало“,  каза президентът на клуба Николай Горанов.

Старши треньорът на „Миньор 2015“ Георги Младенов не скри, че за него е удоволствие да е в Перник, за да постави едно ново начало на мъжкия баскетбол. Да изкове новата история на мъжкия баскетбол  в миньорския град. Защото Перник има традиции в този спорт. Но те са далеч в миналото и са свързани с мъжкия тим на „Металург“.

Според Младенов, отборът има нужда от време, за да се утвърди в мъжкия баскетбол. „За да се изгради един стабилен отбор са необходими поне две години.  Много важно е това, че не се тръгва с гръмки обещания и цели. Най-важната крачка е направена – изграден е тим, осигурено е финансирането му. Сега остава да се работи за утвърждаването му в първенството. Вярваме, че след две- три години този отбор ще започне да печели медали. Имаме всички условия за това- много добра школа. А когато имаме много добър отбор, децата ще могат да се изявяват в него“, подчерта Младенов. Той представи отбор В него има седем играчи българи и четирима чужденци – двама американски граждани и двама представители на сръбската баскетболна школа.

„С отбора, който сме изградили аз съм сигурен, че няма да бъдем боксовата круша на първенството. Не искаме да бъдем боксовата круша на първенството. Искаме всеки отбор, който идва в пернишката зала да се съобразява с нас.

Смятам, че с екипа, с щаба, с помощта на кмета Станислав Владимиров и екипа му ще успеем да изпълним това, което сме си поставили за цел. Благодаря за възможността, която ми се дава да поставим началото на нещо, което смятам, че няма да бъде за две-три години. А ще продължи и в годините, в които няма да се занимавам с баскетбол“ – каза още Младенов.Той призова перничани да подкрепят тези момчета, които със сигурност ще дадат много на Перник.

От своя страна помощник-треньорът Ивица Вукотич сподели, че за него е чест да бъде част от екипа на легендата Георги Младенов. Той заяви, че нито за миг не се е поколебал дали да приеме поканата да дойде в Перник. Присъединява се към щаба с ясното съзнание, че това е възможност да помогне Перник да се върне на баскетболната карта на България. Договорът му е за две години, двугодишни са и договорите с четиримата чужденци в тима.

„Всичко, което се каза на днешната пресконференция няма как да не ни радва като перничани. „Миньор 2015“ е пример за това, как за много кратко време се превърна в клуб фактор в българския баскетбол. С много силна баскетболна школа – всички видяхме какви исторически успехи постигнаха те що се отнася до участието  им в първенството в различните подрастващи групи. „Миньор 2015“ е единствения клуб от Перник, който ще се състезава в националната баскетболна лига. Община Перник винаги се е отзовавала и помагала на всички спортни клубове. След дни, когато се приеме и бюджета на общината за 2023 година,  ще се види, че спортът отново е сред приоритетните дейности за общината.

Надявам се до края на октомври да бъде извършен ремонтът на зала „Борис Гюдеров“ , за да може феновете на „Миньор 2015“ да гледат и подкрепят отбора в нея. Всички се надяваме съставът да покаже едно добро ниво и залата да се пълни с хора, които да се радват на успехите му“, заяви секретарят на община Перник Мартин Жлябинков.