РЗИ-Перник достави необходимите количества от шесткомпонентната ваксина за децата от региона

РЗИ-Перник достави необходимите количества от шесткомпонентната ваксина за децата от региона

Шесткомпонентната ваксина за деца срещу дифтерия, тетанус, коклюш, хепатит Б, полиомиелит и хемофилус инфлуенце тип Б, вече е налична в България. В склада на Министерството на здравеопазването е доставено в пълен обем заявеното количество от 65 000 дози.

Регионалните здравни инспекции /РЗИ/ са уведомени своевременно и ваксината вече се разпределя по области, съобразно подадената информация за необходимите количества за периода септември-октомври 2023 г., включително, както и за обхващане на не ваксинирани през 2023 г. с първи, втори или трети прием.

Директорът на РЗИ-Перник- д-р Александър Златанов информира, че в сряда  са дошли в Перник необходимите количества шесткомпонентната ваксина за деца. „Всеки общопрактикуващ лекар, който обслужва и малки деца, може да получи от РЗИ необходимите му количества от ваксината“, поясни д-р Златанов.

Шесткомпонентната ваксина се прилага за задължителна имунизация при деца от двумесечна възраст след раждането. Столична РЗИ вече е получила необходимите количества от ваксината и същата се предоставя на общопрактикуващите лекари в гр. София. До края на седмицата ще бъде налична в останалите РЗИ.

Към момента в страната са налични всички видове ваксини за изпълнение на Имунизационния календар на страната.