Назначиха охрана на Божков, заради заплаха за живота му

Назначиха охрана на Божков, заради заплаха за живота му

След повече от 8 часа разпити във вчерашния и днешния ден, обвиняемият за 19 престъпления бивш хазартен бос Васил Божков е дал всяка възможна информация на разследващите прокурори. Това стана ясно от думите на адвоката му Георги Гатев след проведения разпит пред държавното обвинение в сградата на бившия спецсъд на улица „Черковна“.

Божков бе призован като свидетел по разследването за плащане на „такса спокойствие“ на бившия премиер Бойко Борисов чрез тогавашният му финансов министър Владислав Горанов и пиарката на Борисов Севдалина Арнаудова.

Заради опасност за сигурността му на Божков е назначена персонална защита от държавата след искане на защитата.

„Ако има впоследствие някакви процесуално-следствени действия, може отново да бъде извикан, но разпитът приключи. (…) Не, какво ново да разкрие, той просто потвърждава това, което е казал в началото“, отговори адвокатът на Божков, като отново отказа да даде подробности относно разпита, тъй като е подписал декларация за не разгласяване на информацията по производството.

Макар и неизречено в прав текст, от думите на Гатев се разбра, че защитата е готова да предостави нови доказателства пред разследващите. „Това, какво ще предоставим, ще го преценим в определения момент. (…) Разбира се, без доказателства няма да стане, разбирате – дума срещу дума няма да го бъде. Има материали, има доказателства, къде преки, къде косвени…“.

„След приключването на разпита, има разпореждане на Божков да му се осигури защита. Защото има опасност, както виждате вие, медиите, наляво-надясно, че има опасност за него и неговите близки. Има такива данни и затова се взимат тези мерки“, уточни адвокат Гатев на наш въпрос, но не влезе в конкретика от кого произхождат въпросните заплахи.

Охрана от държавата ще бъде предоставена и на семейството на подсъдимия бизнесмен. Освен това – заплахата не била свързана с делото за евентуален подкуп, даден от Божков на Борисов, а „по принцип“.

„Не мога да ви кажа, нямам информация (каква е заплахата). Но като всеки нормален човек има опасения, виждате в какъв свят живеем, кой може да е сигурен“, попита реторично защитникът.