Главният секретар на МВР подаде оставка
кадър БНТ

Главният секретар на МВР подаде оставка

Главният секретар на МВР подаде оставка.

„Днес след 41 години в служба на родината, 35 от които в МВР, подавам оставката си като главен секретар“, заяви Петър Тодоров пред медиите, облечен в официалната си униформа.

Преминах през всички нива, за да стигна до най-високото. Благодаря на хилядите достойни колеги, с които работихме през цялото това време. Вярвам, че ще продължат съвестно да изпълняват задълженията си. Аз обаче съм поставен в ситуация, в която не мога да го правя. Настоящото ръководство на МВР няма воля да продължи борбата за законност„, обяви Тодоров.

Той обясни, че за него постът не е самоцел. „Аз имам чест и достойнство – без тях няма как да бъдеш истински служител на реда. Мотивите, с които Калин Стоянов поиска моята оставка нямат никакво основание. Обвиненията му бяха грозни, а опитът му да използва смъртта на колеги за постигане на конюнктурни цели – недостоен. Няма да ги опровергавам един по един, защото бяха използвани като повод, не като причина“, смята досегашният главен секретар на МВР.

Петър Тодоров бе категоричен, че мотивите за отстраняването му нямат никакво отношение към работата му. „Те са в записа на едно партийно събрание, което реши тяхно МВР да организира изборите. Професионалната оценка за свършеното от мен и колегите ми, са Докладите за дейността на МВР през 2022 г. и през първото полугодие на 2023 г. Категорично не желая да ставам част от опита за политическа употреба на МВР. Поголовната смяна на областни директори, показали изключителни резултати в борбата с купуването на гласове, показва точно това. Откакто станах главен секретар, МВР демонстрира пълната си решимост за борба с това порочно явление. Не искам да гледам как се разгражда нещо постигнато“, каза още той./dariknews.bg