Поставят паметна плоча в чест на герой от Радомирско

Поставят паметна плоча в чест на герой от Радомирско

Общинският съвет в Радомир ще вземе решение за поставянето на паметна плоча в чест на герой от РадомирскоОбщинският съвет в Радомир ще вземе решение за поставянето на паметна плоча в чест на герой от Радомирско-

Докладна записка с предложение за поставяне на паметна плоча на Михаил Апостолов – Попето, е внесена до Общинския съвет в Радомир. Документът, публикуван на сайта на местната администрация, е подготвен от общинския съветник Илчо Йорданов и предстои да се разгледа на днешната сесия на местния законодателен орган.

Докладната е получила положително становище от кмета на общината Пламен Алексиев.

Михаил Апостолов Райнов, наричан още Попето или Михал Постолов, е роден на 8 януари 1871 г. в радомирското село Горна Диканя. Израства в бедно бежанско семейство от горноджумайското село Бистрица. Той е един от съратниците на Гоце Делчев и е сред загиналите за свободата на Македония. Апостолов е подофицер от Българската армия и деец на Върховния македоно-одрински комитет и на Вътрешната македоно-одринска революционна организация. Загива в бой с турската войска между кукушките села Чугунци и Гавалянци. Погребан е в двора на църквата в последното село.

Предстои паметната плоча в чест на героя да бъде монтирана на сграда частна собственост в Радомир. Средствата за изработването и поставянето ѝ са лични и ще бъдат дарени от вносителя на докладната.