Пернишките енергетици и миньори излязоха на предупредителен протест срещу закриването на въглищните централи и мините

Пернишките енергетици и миньори излязоха на предупредителен протест срещу закриването на въглищните централи и мините

Работещите в „Топлофикация Перник“ и „Мин индъстри“ в Перник днес излязоха на портала на ТЕЦ “Република“ на предупредителен протест срещу закриването на въгледобива и въглищните централи.

По време на обедната си почивка на бариерата на ТЕЦ “Република“ протестираха рамо до рамо енергетици и миньори. Те изразиха своята подкрепа към колегите си по съдба от регион Стара Загора и Маришкия басейн.

Изпълнителният директор на „Топлофикация Перник“ инж. Чавдар Стойнев поясни, че днешният протест е мирен. Той има за цел да изрази несъгласието на миньорите и енергетиците от пернишки регион с така предложения Териториален план за възстановяване и устойчивост. В него е записано, че до 2027 г. пернишката  топлоцентралата трябва да бъде закрита, ако не започне да използва алтернативен вид гориво. „Ние не сме стояли със скръстени ръце до сега. Преди повече от 3 години сме внесли в МОСВ инвестиционно намерение за използване на биогориво, за да изпълним еко изискванията на Европейския съюз. Екоминистерството непрекъснато ни намира някакъв кусур и ни връща документацията за доокомплектоване. Излиза, че държавата не само не подпомага бизнеса, но и му пречи да реализира проекти за въвеждане на алтернативно гориво.  В Териториалния план за възстановяване и устойчивост се говори за финансирането на алтернативни способи за производство на топлоенергия. Някой дава ли си сметка за какви инвестиции става въпрос. Кой ще се нахване, при днешните пазарни условия, да създаде централа на биогориво и да изгради към нея инфраструктура, която ние поддържаме. Та това е меко казано несериозно. Да не говорим за използването на така наречения зелен водород. Ние пускаме сега в експлоатация 3 когенератора, а още 2, които са на площадката на централата, предстои да инсталираме. До тук са дадени десетки милиони лева. Въпреки това, с когенераторите ще осигурим топлата вода на перничани извън отоплителния сезон. Но централата не разполага с такава мощност, каквато осигурява пети парогенератор, за да осигури качествено отопление през зимата на над 20 000 абонати в Перник. За да се изгради такава мощност трябват време и много пари. Това не е чак толкова трудно за разбиране“, заяви инж. Стойнев.

Своята позиция по отношение на закриването на въгледобива и въглищните централи изразиха и представители на синдикалните организации към КНСБ  в двете дружества- Илияна Велкова и Юлиан Георгиев. Те заявиха, че подкрепят протеста и изразяват категоричното си не съгласие срещу бързото изпълнение на изготвените Териториални планове за справедлив преход (ТПСП).

„Само в Мината работят 400 човека. Как толкова семейства ще успеят по бърз начин да се пренасочат към други работни места? Притеснява ни и фактът, че всички училища, детски градини, здравни заведения и учреждения в града се захранват от ТЕЦ „Република“. Какво ще се случи с тях, ако дружеството спре работа? Нека да помислим как този преход да стане по-справедлив и плавен за хората“, каза Велкова. Тя беше категорична, че, ако ТЕЦ „Република“ спре работа, потърпевши ще бъдат не само работещите там и семействата им, но и потребителите на услугата.

Юлиян Георгиев заяви, че, ако ТЕЦ “Република“ спре работа и се наложи да се отопляват с електроенергия, инсталацията на блока, в който живее на 100% няма да издържи. “Това се отнася за всички  жилищни блокове в Перник. Сигурно управляващите ще ни накарат да си платим за изграждането на нова инсталация в блоковете, когато останем без работа или ще ни купят по един климатик. Но тук става въпрос за хиляди домакинства, детски градини, училища и т.н.  На това ли му казват „справедлив“ преход. Този път няма да допуснем да бъдем излъгани, както през 2001-2003 г- преди присъединяването ни в ЕС. Тогава само в нашия регион загубихме над 25 000 работни места. И сега ни успокояват, че София е наблизо. Всички ли трябва да живеем в София. Това ли е загрижеността за хората и икономиката на страната“, запита риторично Юлиян Георгиев.

Енергетиците и миньорите от Перник обявиха, че ако ТПСП не бъдат коригирани, са готови да преминат към ефективни стачни действия.

На днешния мирен протест, синдикатите представиха протестна декларация, която  са изпратили до Министерски съвет. В нея се подчертава:

„Въпреки решението на Народното събрание от 12 януари 2023 година, което определи въглищните централи да работят до 2038 година, Правителството предлага скоростното приемане на „Териториални планове за справедлив преход” , чиято единствена цел е унищожаването на българската въглищна енергетика. Тези планове нито са справедливи, нито ще осигурят преход.

„Вместо преход, те ще осигуряват приход за определени политико-икономически кръгове.

Това са планове  – изтъкани от полуистини и откровени лъжи.

Планове, в които на миньорите се предлага да станат шивачи, а на енергетиците балнеолози.

Планове, в които съсипването на 27 000 човешки съдби е наречено „критично социално-икономическо въздействие”.

Време е да кажем стига! Време да кажем стоп! Време е да кажем „Не!”

Ние, миньори и енергетици от Перник и Дупница, Кюстендил и Бобов дол, заставаме рамо до рамо със своите колеги от Стара Загора и Маришкия басейн, и настояваме:

1.В съответствие с Конституцията на Република България, Правителството да продължи изпълнява  безпрекословно решението на Народното събрание от 12 януари 2023 година за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост в част „Енергетика” и запазване в експлоатация  на въглищните централи до 2038 година.

2.Да се приеме законово специална система за ранно пенсиониране  /без намаляване на пенсията/на приближаващите до пенсионна възраст на засегнатите  от енергийната трансформация работници.

3.Да се гарантира чрез нормативни актове, че заплатите и доходите на енергетици и миньори при евентуалната им преквалификация и назначаването им на нови работни места няма да бъдат по-ниски от сега получаваните.

4. Да се затварят базови мощности на въглища, само когато бъдат изградени заместващи базови мощности на други горива или технологии.

Искаме преход по европейски, а не по „балкански”. Искаме сигурност за страната си и за нашите семейства.

Съединени ние сме сила!“