Хиляди дойдоха да отпразнуват Деня на миньора заедно с работещите в „Асарел Медет“

Хиляди дойдоха да отпразнуват Деня на миньора заедно с работещите в „Асарел Медет“

Хиляди жители на Панагюрище и гости от региона и страната дойдоха на 26 август в село Панагюрски колонии, за да отпразнуват професионалния и фирмен празник на „Асарел Медет“- Деня на миньора, заедно с работещите и онези, чиито съзнателен живот е бил свързан с компанията. Това видя репортер на Днес и утре.

След 3-годишно прекъсване, заради пандемията от коронавирус, хората имаха възможност да се насладят на богата празнична програма.

Празникът започна на 25 август, в 19.30 ч., с концерта „Празнуваме заедно“. На площад „20-ти април“ в Панагюрище, местни таланти, заедно с примата на българската естрада  легендарната Йорданка Христова. В концерта участва Миро. Кулминацията в първата вечер от Празника на миньора беше концертът на супергрупата на България „Фондацията“.  Иван Лечев, Кирил Маричков, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански изпълиха някои от вечните рок парчета от последните десетилетия. В изпълнението им  се включиха специалните гости на „Фондацията“ – Славин Славчев, Наско от „Б.Т.Р.“, както и Звезди Керемидчиев от „АХАТ“. За първи път в Панагюрище бе представено и уникално 3D мапинг шоу, с което фасадата на читалище „Виделина 1865“ в Панагюрище оживя. Това определено беше емоционално преживяване.

На другия ден- 26 август, беше спазена традицията и на поляната в село Панагюрски колонии имаше богата фолклорна програма. Местни читалищни състави, Николина Чакардъкова с Неврокопския танцов ансамбъл, Деси Добрева, Симона Загорова и поп фолк примата Глория допринесоха още повече за приповдигнатото празнично настроение на хилядите гости, дошли да съпреживеят семейния фолклорен празник „Хайде на хорото“. Организаторите на празника бяха помислили и за най-малките гости на празника. За тях имаше много детски забавления – от надуваем замък и среща с актьори на кокили до музикален магьосник и работилница за рисуване.

Празникът в събота започна с традиционния водосвет за здраве и благополучие, който беше отслужен от 11 ч. в параклиса „Св. Иван Рилски“ в село Панагюрски колонии. Кулинарният майстор на страната Ути Бъчваров забърка телешки курбан в казан, изработен от асарелска мед. Много емоции предизвика конкурсът за домашно приготвен панагюрски тутманик. В него се включиха много  кулинарни ентусиасти, които  представиха собственоръчно приготвен тутманик, заедно със своята рецепта за едно от емблематичните панагюрски ястия. А когато курбанът на Ути беше готов, се изви много дълга опашка от желаещи да опитат вкуснотията.

Много настроение внесоха изпълненията на Николина Чакардъкова, Деси Добрева и Глория. Веселието на Панагюрски колонии продължи до късния следобед.