Синдикат „Защита“ разпъва палатков лагер пред МС и МЗ

Синдикат „Защита“ разпъва палатков лагер пред МС и МЗ

Синдикат „Защита“ подновява протестите от 30 август, съобщиха от синдиката. Ще бъдат открити и палаткови лагери пред Министерския съвет и пред Министерството на здравеопазването.

Според синдиката към настоящия момент не са разпределени справедливо допълнителните средства, отпуснати от парламента, за увеличение на заплатите на заетите в Центровете за спешна медицинска помощ.

В писмо до министър-председателя акад. Николай Денков от „Защита“ настояват да „не бъде допуснато крайно несправедливото и обидно недооценяване на труда на заетите в Спешните центрове, което прие т.нар. Отраслов съвет в отрасъл „Здравеопазване“, а именно да бъде дадено на всички по равно увеличение от 22 процента“. От синдиката припомнят, че с писмо са поискали среща с премиера на 31 август, но до този момент не са получили отговор, съобщава БТА.

Припомняме, че синдикат „Защита“ протестира на 21 август с искане за справедливо разпределение на увеличените средства за спешната помощ.

По време на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването, беше договорено възнагражденията в центровете за спешна помощ да се увеличат с 22 на сто по категории персонал.

По думите на Красимир Митов, председател на синдикат „Защита“, този процент би „разтворил ножицата“ още повече, тъй като това не отговаря на обещаното на срещата с министър Хинков.

На 7 август, по време на среща със здравния министър Христо Хинков, бяха обсъждани увеличения на възнагражденията, които предвиждаха заплатите на шофьорите да се увеличат с 600 лева, на фелдшерите – с 500, на лекарите – с 400, на медицинските сестри – с 330, и на санитарите – със 160 лева.

Според Митов, ако сега заплатите на работещите в центровете се увеличат с по 22 на сто, това няма да доведе до исканото от тях увеличение по категории.

За работещите в центровете за спешна помощ и в регионалните здравни инспекции в бюджета за тази година са предвидени допълнително 30 млн. лева.