Българин в екипа, който извърши първата трансплантация на матка в Англия

Българин в екипа, който извърши първата трансплантация на матка в Англия

Хирурзи извършиха първата за Великобритания трансплантация на матка, като донор стана сестрата на пациентката, съобщи „Дейли Мейл“.

 Според медията процедурата бележи огромен пробив за хиляди британски жени, които иначе биха могли да родят.

40-годишната дарителка, която вече има две деца, направила безкористния подарък на по-малката си сестра. 34-годишната ѝ сестра искала да създаде семейство със съпруга си, но е родена без утроба.

В сложната операция за отстраняване на утробата от донора и нейното имплантиране в бездетната жена се включили два екипа и осем хирурзи, които работели в съседни операционни зали. Трансплантацията отнела общо над 17 часа.

 В екипа, извършил иновативната за Англия операция, е българинът д-р Петър Димитров. Той е родом от Златоград и е анестезиолог, съобщи кметът на общината Мирослав Янчев.

Според хирурзите въпреки че операцията е продължила по-дълго от планираното, тя е преминала добре и имплантираната утроба е „напълно функционална“. 

 Твърди се, че 34-годишната жена, получила утробата, е на седмото небе от щастие и е „много, много развълнувана“ от перспективата да създаде семейство. Казала на лекарите, че иска да има колкото може повече деца, пише още „Дейли Мейл“.

 Въпреки че реципиентката е родена без утроба, тя има яйчници и е произвела свои собствени яйцеклетки, които преди това са били събрани и оплодени чрез инвитро. Сега лекарите се надяват, че един  от петте ембриона, които са били замразени в хранилище, да бъде имплантиран тази есен в лондонска клиника за инвитро оплождане.

Един от хирурзите, ръководили трансплантацията, казал пред Дейли Мейл, че има над 80% шанс за успешна бременност. Всяко нейно бебе ще бъде родено чрез цезарово сечение на 37-та седмица, за да се намали напрежението върху дарената утроба. След това майката има избор да запази утробата за още една бременност или да я отстрани./Actualno.com

Водещи хирурзи на операцията били проф. Ричард Смит – ръководител клиника в благотворителната организация Womb Transplant UK и консултант по гинекологична хирургия в болница Imperial College Healthcare NHS Trust, и Изабел Кирога – консултант по хирургия в Oxford Transplant Centre, част от болниците на университета Оксфорд.

 Операциите са били извършени през февруари в болница „Чърчил“, част от Oxford University Hospitals NHS Trust, но бяха забулени в тайна – отчасти защото реципиентът, който живее в Англия, иска да остане анонимен и отчасти защото екипът, включващ персонал от пет различни болници, искаха време, за да се уверят, че операцията е успешна.