Втори случай на болен от лаймска болест, този път в Брезник, алармира РЗИ

Втори случай на болен от лаймска болест, този път в Брезник, алармира РЗИ

Още един болен с лаймска болест е констатиран в област Перник. Става въпрос за мъж на 53-годишна възраст от град Брезник. Той се лекува амбулаторно от личния си лекар.

Добрата новина е, че са намалели болните от заразни болести в региона. Регистрираните през изминалата седмица заболели са 3-ма, при 5 за предходната.

По-малко са и заболелите от грип и остри респираторни заболявания в областта. През седмицата са установени 12 болни, при 14 за предходната. Заболеваемостта през този период е била 17,16%оо, при средна за страната 16,93 %оо към 21.08.2023 г.

За разлика от някои региони в страната, в пернишкия има установен през седмицата само 1 болен от коронавирус. Към 21.08.2023 г. е активен само 1 положителен случай, изолиран в домашни условия.

Неприятната новина е, че отново в региона е регистриран болен от туберкулоза. Става въпрос за жена на 50 г., която е хоспитализирана в СБАЛББ – Перник.

През седмицата инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 112 проверки.

От тях 32 са свързани със забраната за тютюнопушенето.

РЗИ-Перник продължи и през миналата седмица с ежедневния мониторинг на питейните водоизточници в областта. Взети са 141 проби вода от различни населени места, за да се установи дали подаваната им вода за питейно-битови цели отговаря на изискванията на Наредба №9 на МЗ

Здравните инспектори са взели и 10 проби вода от плувни басейни, за да проверят дали отговарят на хигиенно-санитарните норми.

Взети са и 129 проби от бутилирани води  за да се провери, дали отговарят на изискванията на Наредба №9 на МЗ.