Ремонтите на филиалите на ЦСМП в региона трябва да приключат до края на годината

Ремонтите на филиалите на ЦСМП в региона трябва да приключат до края на годината

През изминалата седмица екипите на Центъра за спешна медицинска помощ в Перник са се отзовали на 245 повиквания на спешния телефон 112, което е с 5 по-малко от предходната. Амбулаторните прегледи във филиалите на ЦСМП през изминалата седмица са  161, което е със 17 по-малко от предходната. През седмицата транспортираните  пациенти с линейки на ЦСМП са  86,  което е с 3 по-малко от предходната седмица. През седмицата спешните екипи са се отзовали на 4 ПТП, от тях 3 са в Перник и 1 в Трън. Това информира директорът на ЦСМП д-р Валери Симеонов.

„Радващото е, че през изминалата седмица нямаме констатиран нито един заболял от коронавирус. Поради това, че ухапаните от кърлежи намаляха драстично, вече спряхме да ги водим на отчет.

„Добрата новина е, че през изминалата седмица нямаме нито един пациент с коронавирус. Нямаме и ухапани от кърлежи, които да са потърсили помощ от спешните медици във филиалите в региона. Затова вече спряхме да водим вече на отчет пациентите , които са ухапани от кърлежи, тъй като очевидно този проблем вече не стои на дневен ред в региона. Стартираха ремонтите на всички филиали на ЦСМП в областта. Средствата за тях са осигурени от Министерството на здравеопазването. Има проблем по отношение на предвидените ремонтни дейности  в Брезник. Кметът на общината държи да се запази изграденият асансьор в сградата, а не да се възпрепятства достъпът до него. Надявам се, че ще бъде намерено рационално решение на този въпрос, така че  ремонтните дейности да продължат с бързи темпове. Ние ползваме в Брезник две помещения, но имаме уверението на Общината, че ще ни бъде осигурени още, при необходимост. Предвидено е помещенията, които ползва ЦСМП да бъдат основно ремонтирани“, поясни д-р Симеонов.

На въпроса- кога трябва да приключат ремонтите на филиалите, за да се преместят медиците в тях, д-р Симеонов отговори: “Както знаете, договорите за ремонтите с фирмите, които ги извършват се сключват в Министерството на здравеопазването. От представителите на фирмите, които ремонтират научих, че трябва да приключат ремонтите до Нова година. Да се надяваме, че ще спазят това условие“.