И пернишки пожарникари сред помагащите в битката с огъня в Гърция

И пернишки пожарникари сред помагащите в битката с огъня в Гърция

Пет екипа български пожарникари заминаха за Гърция от Кърджали през Граничния контролно-пропускателен пункт „Маказа“. Те ще помагат на гръцките си колеги, които се борят с унищожителните горски пожари в Северна Гърция. Командите от Шумен, Габрово, Благоевград, Перник, Кюстендил и София – град бяха изпратени от директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Александър Джартов.

Те включват пет пожарни автомобила, два транспортни и един за управление с общо 36 огнеборци.

„Искането за помощ по линия на механизма за Гражданска защита бе получено при нас вчера в ранния следобед, след което ние направихме съответната организация“, каза Джартов. Той уточни, че най-тежко е положението около град Алексадруполис, но не е ясно към кой район българските пожарникари ще бъдат насочени. На този етап престоят им ще бъде седмица, но не е изключена ротация на екипи след изтичането на този срок.

„Сигурни сме в нашите сили и средства“, посочи и ръководителят на екипа, директорът на пожарната в Благоевград комисар Валентин Христов Василев. Той добави, че служителите в групата имат опит в потушаването на горски пожари. В нея са и огнеборци, които вече този сезон са били на помощ в Гърция при първата вълна големи пожари в южната ни съседка.