Пътят Перник-Стрезимировци, преди влизане в Трън пропада заради свлачище

Пътят Перник-Стрезимировци, преди влизане в Трън пропада заради свлачище

Старо свлачище, намиращо се на републиканския път от Перник за граничния пункт Стрезимировци, преди навлизане в град Трън, се е активизирало отново. Затова алармира кметът на община Трън Цветислава Цветкова.

„Имаме лоши спомени от това свлачище, преди няколко години, когато то се активизира. Тогава, поради закъснялата реакция от страна на Агенция „Пътна инфраструктура“, се наложиха извънредни мерки, за да се предотврати тежко произшествие, защото свлачището буквално „изяде“ половината от платното на пътя. Наближава есента, а при нас времето бързо се разваля и трябва час по-скоро да се предприемат по-сериозни мерки, за да се предотврати ново активизиране на това свлачище. За сега единственото, което е направено е да се поставят ограничаващи бализи на пътя“, поясни Цветкова.

На въпроса- какво е състоянието на общинската пътна мрежа, кметът на община Трън заяви: “Нали знаете, че ние, като територия и брой населени места, сме най-голямата община в областта и с най-дълга пътна мрежа. При ограничения бюджет, с който разполагаме, нямаме шанс да направим сериозни ремонти по нея, а се задоволяваме с изкърпване, частична рехабилитация или настилане с инертна маса. Виждате, че АПИ, която разполага с огромен финансов ресурс, не успява да се справи с републиканската пътна мрежа, какво остава за нас. Да, има оплаквания за някои пътища, като  този за село Ломница. По него имаме пропадания на няколко места, но иначе асфалтът му е сравнително добър. Вече започна изсичането на храстите и окосяване на банкета по пътя. Имаме намерение да направим проектиране за рехабилитацията на този път и да кандидатстваме за средства от държавата. Бедата е, че не ни е само той. Вижте пътя за село Банкя. Там отново има действащи 2-3 свлачища, които отнемат част от пътното платно. За основния ремонт на тези свлачища трябват много средства, с които ние не разполагаме и трябва отново да разчитаме на помощ от държавата. Този път е важен, защото в село Банкя се намира помпената станция, от която се подава вода за Трън. Но парите не стигат. Тези пътища не са рехабилитирани преди повече от 30 години и не може изведнъж да ги оправим, колкото и голямо желание да имаме. Но ние полагаме усилия“.