При голям интерес премина празникът „Хлябът и млякото“ в трънско, организиран от Фондация „Д-р Стамен Григоров“

При голям интерес премина празникът „Хлябът и млякото“ в трънско, организиран от Фондация „Д-р Стамен Григоров“

При голям интерес премина организираният от  Фондация „Д-р Стамен Григоров“ в трънското село Студен Извор празник, който бе под надслов „Хлябът и млякото“. Всъщност, това е продължение на Празника на млякото, който се проведе на 24 юни в селото, със съдействието и на община Трън. Още тогава председателката на фондацията Ирена Иванова обяви:“ Следващия празник на млякото ще се проведе на 19 август. Тогава той ще бъде свързан с хляба- друга исконна храна за българина, освен млякото“.

На празника в събота, гостуваха известна софийска хлебопекарна, която има няколко големи магазина в столицата. Със съдействието на нейните майстори, дошлите на празника в село Студен извор имаха възможност сами да си направят содена питка и да я опекат. Изборът падна на содената питка, защото тя се прави задължително с кисело мляко.

Дошлите на празника можеха да си купят хляб от лимец със закваска, ръжен с лимец, пълнозърнест. Виктория, която работи във фирмата, обясняваше кой хляб е диетичен, кой е полезен за диабетици.

 Местна фирма от село Филиповци предложи вкусни млечни продукти, които очевидно се харесаха на много хора.

Младото семейство от село Рибново привлече вниманието на дошлите на празника с вкусно сирене, кашкавал, извара, масло. Атракцията, която предложиха бе цедено кисело мляко с домашно приготвено сладко от горски ягоди и боровинки.  Семейството се похвали, че на центъра в село Рибново има магазин и хората от околността и страната го знаят и търсят млечните продукти. Феим Дряновски, се похвали, че имат намерение да увеличат животните. „До сега отглеждахме местна порода кради, предимно за месо, но от скоро отглеждаме и порода Лимузина. Харесвам си работата, въпреки че работим от тъмно до тъмно. Радвам се, че и съпругата ми помага“, похвали се Феим.

Организаторите се бяха погрижили и за децата. За тях беше организирана интересна игра, която да обогати познанията им за трънския край.

„Доволна съм от днешния празник, защото дойдоха много хора както от трънско и региона, така и от страната. Явно хората харесват истинската домашно приготвена храна. Радващо е, че на нашия празник дойдоха майстори-пекари от София и производители на мляко и млечни продукти от Родопите. Това е младо семейство от образовани и амбициозни хора, решени да съхранят традициите в Родопите. Това, което ме радва много е фактът, че жителите на село Студен Извор оценяват нашите инициативи. Те се включиха активно, на доброволни начала, за подобряването на инфраструктурата пред Къщата на млякото, за да направят по-привлекателна за всички, за което съм им благодарна.  Сега ни предстои организацията на третото издание на Празника на млякото, което ще се проведе на 14 октомври- Деня на град Трън. Тогава ще се постараем да покажем на нашите гости как в трънско е било съхранявано киселото мляко, което са наричали брано мляко. Приготвили сме и други изненади за този ден, които се надявам да предизвикат интерес. Ще поканим на този празник отново както местни производители от трънско, така и други производители, които да предложат домашно приготвени продукти“, поясни Ирена Иванова, председател на Фондация „Д-р Стамен Григоров“.