Празник на традиционните храни и децата таланти в Долна Секирна

Празник на традиционните храни и децата таланти в Долна Секирна

Празник на традиционните храни и децата таланти организираха в брезнишкото село Долна Секирна. Тук в събота бе проведена първата по рода си лятна проява, посветена на храната и детското творчество. Тя е наименувана като празник на Секирските кулинарни месеници и малките, и големи таланти. Провеждането ѝ се осъществява със съдействието на кметския наместник на селото Богомил Савов и местното Народно читалище „Иво Войвода 1928 г.“.

Идеята за празника, който е под наслов „От Секирско по Секирско“ дошла от Светла Маринова. Жената има корени от Долна Секирна и отскоро е активен участник в сурвакарската група. Целта, която организаторите си поставят с проявата, е тя да се утвърди с времето, а заедно с нея да бъде запазен и предаден традиционният вкус на местните храни.

По време на празника деца и младежи от селото пяха, рецитираха стихове и танцуваха. Бяха подредени и различни кулинарни ястия, характерни за селото – баници, зелник и други сладки изкушения. Повечето от тях са приготвени по стари семейни рецепти, предавани от поколение на поколение. Приемствеността и майсторството си в кулинарията показаха, както възрастни, така и млади домакини.